Advocatenkantoor Dentons lanceert AI Challenge voor duurzaamheid in de vastgoedsector

28-07-2022 (13:15) - Tech

Advocatenkantoor Dentons heeft een wereldwijde challenge uitgeschreven voor het ontwerpen van een artificial intelligence tool.
 
Doel van de te ontwerpen AI-oplossing is het in kaart brengen van huidige en geplande ESG wet- en regelgeving om de vastgoedsector te helpen duurzamer te worden.
 

Applicatie daadwerkelijk ontwikkelen

Studenten, onderzoekers, professionals, startups en MKB-bedrijven worden uitgenodigd om hun innovatieve oplossingen in te dienen. Zij maken niet alleen kans op prijzengeld en een gezamenlijk paper, maar vooral op de mogelijkheid om in samenwerking met Dentons hun applicatie daadwerkelijk te gaan ontwikkelen. De volledige omschrijving en deelnamevereisten staan op het open innovatieplatform ekipa.
 

Maatschappelijke druk

‘Prestaties op het gebied van ESG worden voor bedrijven minstens zo belangrijk als financiële resultaten’, aldus Jan Jakob Peelen, partner bij Dentons en co-head van de Europese Energy groep. ‘Vanaf 2023 zijn grote ondernemingen verplicht om te rapporteren over ESG. Organisaties staan meer dan ooit onder maatschappelijke druk, en het merendeel is ook intrinsiek gemotiveerd om duurzaamheid in het hart van hun bedrijfsmodel te plaatsen.’
 
Dentons signaleert tegelijkertijd dat de ESG-gerelateerde regelgeving steeds complexer wordt en voortdurend verandert, dat wetgeving niet altijd op elkaar aansluit en dat de interpretatie en implementatie ook per land kan verschillen. Het is voor vastgoedbeleggers, ontwikkelaars en investeerders dan ook steeds uitdagender om hun weg te vinden in deze ‘regulatory jungle’, om aan hun compliance verplichtingen te voldoen en om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.
 
De te ontwikkelen monitoringoplossing moet zich richten op de behoeften van de verschillende stakeholders in vastgoedontwikkelingsprojecten, waaronder investeerders, ontwikkelaars, bouwers en financiële instellingen. De tool moet rekening houden met het volledige spectrum van ESG-regelgeving dat van toepassing is op grote commerciële vastgoedontwikkelingsprojecten (kantoorgebouwen, winkelcentra, logistieke magazijnen, woonwijken, enz.). Het gaat dan zowel om milieutechnische, maatschappelijke als governance onderwerpen - van duurzame financiering en de milieu-impact tot bijvoorbeeld eerlijke arbeidspraktijken.
 

positieve impact creëren

‘Digitalisering en met name AI bieden een unieke kans om het momentum dat er nu is rondom ESG-thema’s te benutten om zoveel mogelijk positieve impact te creëren’, zegt Marc Elshof, partner bij Dentons, co-head van de Europese Technology, Media and Telecoms groep en pro bono partner voor Dentons Amsterdam. ‘Het wordt steeds duidelijker dat er wereldwijd gedragen oplossingen moeten komen. De urgentie is groot. Wij kijken ernaar uit om onze juridische expertise in te zetten om samen met de denkers en doeners van de toekomst een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld.’