
AI-avatars van Otrium en DEPT geven onverkochte kleding tweede kans
Otrium, het Europese online outletplatform voor mode, pakt het overstockprobleem in de mode-industrie aan met een innovatieve oplossing: de Ovatars. Deze AI-modellen, ontwikkeld in samenwerking met digitaal bureau DEPT, geven onverkochte kledingstukken een tweede kans door hun zichtbaarheid en verkoopkans aanzienlijk te vergroten.
Otrium’s missie 'Alle kleding hoort gedragen te worden' krijgt nu extra kracht dankzij kunstmatige intelligentie. Het werkt als volgt: Otrium ontvangt onverkochte kledingstukken, vaak zogeheten low-depth SKUs (producten waarvan er slechts enkele stuks zijn), die normaal gesproken niet in aanmerking komen voor een uitgebreide modelfotoshoot.
Vervolgens worden deze beelden digitaal gecombineerd met de Ovatars, waardoor ze gebruikt kunnen worden op productpagina’s, in lookbooks en zelfs in geanimeerde advertenties. Elk item krijgt zo een eerlijkere kans om alsnog verkocht te worden.
Samenwerking met DEPT
Otrium werkte samen met DEPT aan het ontwikkelen van processen die eigen productfotografie combineren met AI, om zo hoogwaardige, schaalbare visuals te creëren. Deze beelden sluiten aan bij de merkidentiteit en versterken de presentatie op productpagina’s, lookbooks en campagnes op het hele platform.
Milan Daniels, oprichter Otrium: "Deze digitale avatars, geïnspireerd op mensen van allerlei achtergronden, geven ons de mogelijkheid om vergeten items op grote schaal nieuw leven in te blazen. Door de zichtbaarheid en creativiteit te vergroten, krijgt elk kledingstuk een eerlijkere kans om ontdekt en geliefd te worden en komen we weer een stukje dichter bij het vervullen van onze missie."
Verschillende modestijlen
De Ovatars, zeven diverse, AI-gecreëerde modefiguren, vertegenwoordigen uiteenlopende stijlen, stemmingen en klantsegmenten. Ze maken op meerdere vlakken impact. De conversiepercentages stijgen naar verwachting met 15% tot 50%, wat aantoont dat klanten meer betrokken raken en sneller overgaan tot aankoop wanneer producten worden gepresenteerd met modelbeelden. Tegelijkertijd zijn de kosten voor traditionele fotografie met 40% gedaald, waardoor Otrium middelen efficiënter kan inzetten.
Dankzij het wegvallen van de noodzaak voor fysieke fotoshoots kan het platform zich richten op groei en innovatie, terwijl het toch hoogwaardige content blijft bieden. Dit zorgt ervoor dat geen enkel item achterblijft: elk kledingstuk op Otrium’s platform wordt nu vertegenwoordigd, wat leidt tot maximale zichtbaarheid en minder verspilling – en vergroot de kans dat elk item alsnog een nieuwe eigenaar vindt.
Minder modeverspelling
Maar de impact van de Ovatars gaat verder dan cijfers. Ze bieden een nieuw soort circulair voordeel: ze helpen bestaande producten sneller hun weg naar de klant te vinden, verminderen modeverspilling en bouwen aan een consistente digitale identiteit met een kleinere ecologische voetafdruk. Elke Ovatar is ontworpen met een eigen persoonlijkheid en visuele stijl, gebaseerd op klantinzichten: - Ava – The Minimal Muse - Zion – The Street Prodigy - Luna – The Dream Caster - Kai – The Future Classic - Noor – The Power Pose - Sam – The Timeless Rebel
Lucas Nutbey, SVP Strategy, EMEA: "Dit project vertegenwoordigt de toekomst van modetechnologie, waar data, design en technologie samenkomen. Het is een perfect voorbeeld van hoe AI zakelijke uitdagingen kan oplossen én positieve verandering kan ondersteunen."