E-learning populair in Nederland: bijna 4 miljoen online cursisten

24-09-2020 (13:47) - Tech

Meer dan 3,9 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen vijf jaar een online cursus, training of opleiding gevolgd. Dat blijkt uit de E-Learning Monitor, een onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. 
 
Nederlanders kiezen het vaakst een online taalopleiding (17 procent). Ook ICT (13 procent), financieel (12 procent) en zorg (12 procent) zijn populair wat betreft e-learning. Mannen kiezen duidelijk vaker voor het vakgebied ICT, terwijl vrouwen vaker voor zorg en psychologie gaan. Binnen ICT zijn 35- tot 49-jarigen de duidelijke kartrekkers. 18- tot 34-jarigen en 50-plussers zijn dit op hun beurt weer binnen het vakgebied taal.
 
De Nederlandse online cursisten spendeerden in de afgelopen 5 jaar per persoon gemiddeld voor 970 euro aan e-learning. De totale online marktomzet komt hiermee op 3,8 miljard euro. Het grootste gedeelte hiervan is door de consument zelf betaald (44 procent). Een bijna even groot aandeel is betaald door de werkgever (42 procent). Hoe hoger de opleiding en het inkomen van de online cursist, hoe vaker de werkgever de online opleiding financiert. 
 
Eén op de vijf online opleidingen is betaald door middel van een abonnement (20 procent). Het zijn vaker mannen (35 procent) en 18- tot 34-jarigen (42 procent) dan vrouwen (6 procent) en 50-plussers (9 procent) die hier gebruik van maken. Ook op basis van inkomen zien we verschillen. Het zijn voornamelijk consumenten met een minimum tot modaal inkomen die een online abonnement gebruiken.