Nederland nummer één in duurzaam elektrische oplaadpunten

15-03-2023 (14:31) - Tech

Wallbox, bedrijf voor laders van elektrische voertuigen en energie managementsystemen, heeft onderzoek gedaan naar de inzet van Eco-charging; het gebruik van zelf opgewekte energie voor het laden van EV’s. Hieruit blijkt dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen voorloper is.

Midden 2022 waren er in Nederland zo’n 100.000 op publieke locaties en ongeveer 67% van de EV eigenaren heeft een lader voor thuis.

Eco-charging

De stijging in het aantal zonnepanelen en het aantal EV’s brengt een duurzame wisselwerking met zich mee: eigen opgewekte energie gebruiken om het elektrische voertuig te laden. Wallbox ontwikkelde hiervoor de Eco-smart technologie, waarbij gebruikers de keuze hebben om de auto te laden met 100% duurzame energie in de full-green mode, of om een mix van zonne-energie en energie van het elektriciteitsnet te gebruiken in de Eco-mode. 27% van waar deze technologie al wordt ingezet, vindt plaats in Nederland. Spanje komt met 24% op een tweede positie, België met 11% op een derde, gevolgd door Italië, Frankrijk en Duitsland niet hoger komen dan 7%.

Gecombineerde voordelen

“Om de nummer één positie te behouden in Nederland en het percentage van consumenten die slim laadt te laten stijgen is het van belang dat de gecombineerde voordelen van zonnepanelen en elektrische auto’s meer onder de aandacht komen. Zo zullen eigenaren van zonnepanelen eerder geneigd zijn om een EV aan te schaffen en vice versa. De overheid kan daar natuurlijk ook een grote rol in spelen. Neem bijvoorbeeld de UK waar het ‘New Smart Charging Plan voor Electric Vehicles’ wordt geïntroduceerd met als doel om van thuis laden binnen de komende twee jaar de primaire EV-laadmethode te maken. Dit zal gepaard gaan met toenemende vraag naar zonnepanelen”, vertelt Frank Jüdell, Country Manager Benelux bij Wallbox.

Bi-directioneel laden

De volgende stap, volgens Wallbox, is bi-directioneel laden. Doordat er door deze technologie zowel geladen als ontladen kan worden met de EV-lader, transformeert het tot energiebron voor thuis. Hierdoor ontstaan onder andere de mogelijkheden om de EV te laden wanneer er een overschot aan zonne-energie is of wanneer de energie het goedkoopst is, en tijdens piekuren in het energieverbruik juist stroom te ontladen naar huis of het elektriciteitsnet. In 2021 bracht Wallbox de eerste bi-directionele lader voor thuisgebruik, Quasar, op de markt en dit jaar wordt de Quasar 2 verwacht.