100 Years of Dutch Graphic Design vernieuwd

27-04-2009 (10:19) - Bureaus

Graphic Design Museum maakt werk van ‘Collectie Nederland’. Meer dan de helft van de objecten in de vaste tentoonstelling over een eeuw grafische vormgeving in Nederland is recentelijk vervangen. Nieuw in de tentoonstelling zijn onder andere ontwerpen van Gerd Arntz, Jac. Jongert, Louis Kalff, Jan van Krimpen, Anton Kurvers, Jan Lavies, Ootje Oxenaar, Paul Schuitema, Johann von Stein, Peter Struyken, Karel Suyling en Piet Zwart. Sinds de opening van het museum in juni 2008 is dit de derde, tot nu toe meest omvangrijke wisseling.
 
100 Years of Dutch Graphic Design is een vaste tentoonstelling die op onderdelen om de drie maanden wordt vervangen. Ongeveer de helft van de tentoongestelde objecten is afkomstig uit collecties, die zelden tot nooit worden getoond. Met deze ongewone, dynamische opzet van de tentoonstelling realiseert het Graphic Design Museum zijn doelstellingen om verborgen schatten uit de Collectie Nederland zichtbaar te maken voor een breed publiek en het veelzijdige gezicht van grafische vormgeving te laten zien. Het begrip 'Collectie Nederland' verwijst naar alle collecties in Nederlands openbaar bezit en is geïntroduceerd in 1990 in de beleidsnota Kiezen voor Kwaliteit. Het is voor het eerst dat een museum voor zijn vaste presentatie zo intensief gebruikmaakt van de Collectie Nederland.
 
Het Graphic Design Museum zoekt in een groot aantal particuliere en openbare collecties naar bijzondere objecten en verhalen. Zo is nu onder andere geput uit een omvangrijke en kwalitatief hoogstaande particuliere collectie van grafische ontwerpen voor Philips uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Verzamelaar Frans Wilbrink heeft deze objecten, die in het archief van Philips tijdens de oorlog verloren zijn gegaan, met veel passie en geduld in de loop van meer dan dertig jaar bijeengebracht. Het museum toont daaruit nu ontwerpen van de bekende Philips-ontwerper Louis Kalff, maar ook van bijna vergeten kunstenaars als Wladimier Bielkine, Mathieu Clement, Jac. Nuiver en Cornelius van Velzen.
 
Voor de tentoonstellingen is het Graphic Design Museum bruikleenrelaties aangegaan met circa twintig instellingen, waaronder musea, archiefinstellingen, bibliotheken en bedrijven, en evenveel personen. Daarnaast wordt er sinds 2001 intensief samengewerkt met de stichtingen Het ReclameArsenaal en Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO), die zich beide inzetten voor het behoud en het beheer van het erfgoed grafische vormgeving.
 
Nieuw is de ontwikkeling van 'Partnerships' met erfgoedinstellingen, die over heel speciale deelcollecties op het gebied van grafische vormgeving beschikken. Zo kan het Graphic Design Museum langdurig rekenen op de expertise en medewerking van Museum Meermanno in Den Haag en het Geldmuseum in Utrecht. Uit de laatste collectie toont het museum momenteel bijvoorbeeld origineel ontwerpmateriaal van Ootje Oxenaar voor de beruchte ‘Vuurtoren’. Het prachtige, maar helaas verdwenen 250 Gulden-biljet werd (samen met de ‘Snip’ en de ‘Zonnebloem’) afgelopen herfst door de lezers van Trouw nog verkozen tot ‘Het mooiste ontwerp van Nederland’. De felle paars-rode kleur en de keuze voor een vuurtoren als alternatief voor klompen en tulpen waren even spraakmakend als het feit dat Oxenaar stiekem de namen van zijn vriendinnen en kleinkind (Ria, Eugénie en Hannah) erin verwerkte.
 
De nieuwe objecten zijn vanaf deze week in de tentoonstelling 100 years of Dutch Graphic Design te bekijken.
 


Media

Marketing

Economisch