Bureau schrijft zelf pitch uit

24-04-2009 (10:45) - Bureaus

‘Een omslagpunt in de reclamewereld’ noemt Bart Hofman, het creatieve brein van XO Creative Agency het. ‘Als vernieuwend reclamebureau leek het ons leuk de wereld eens op z’n kop te zetten. We geven de pitch, vaak gebruikt om een reclamebureau te selecteren, een nieuwe betekenis door ‘m als reclamebureau zelf uit te schrijven. We nomineren een aantal merken om deel te nemen aan de door ons uitgeschreven pitch 2009’, vertelt Hofman overtuigd.
 
‘In verband met concurrentieposities kan en wil XO slechts één toppartner per branche bedienen’, vertelt Hofman. ‘Om deze te kunnen selecteren heeft XO het project ‘Pitch2009’ opgestart, met als doelstelling: het selecteren van nieuwe partners.’ XO draait de zaken om en legt de nadruk op het belang van een goede match tussen klant en bureau. Zoals Hofman het verwoordt: ‘Alleen een optimale samenwerking leidt tot sublieme resultaten.’
 
Genomineerden ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan de door XO Creative Agency uitgeschreven pitch. Hofman lacht: ‘En de hoofdprijs is... Een samenwerkingsverband met XO Creative Agency natuurlijk!’ Op ludieke manier, maar zeker met een serieuze ondertoon, maakt XO zijn unieke manier van denken kenbaar. ‘Wij denken anders, we werken anders, we werken vanuit onze passie om ultieme resultaten te behalen: Pitch 2009!’
 
Sinds juni 2008 werkt een viertal mensen samen onder de naam XO Creative Agency, dat gevestigd is in Deventer en in Amsterdam. Het werken vanuit de strategie en een intieme relatie met de klant, staan centraal binnen de organisatie. 
 
Wil je meer weten over de pitch 2009? Kijk op www.pitch2009.nl
 


Reacties

Leuk idee, maar te arrogant wat mij betreft en het slaat verder nergens op. Ik citeer van hun website:

"wil graag die ondernemingen ontmoeten voor wie XO de toegevoegde waarde geeft die een ander bureau niet kan bieden. Om samen een partnership aan te gaan voor het uitbouwen of opbouwen van merken."

Maar waarom moet dat in een Pitch dan? Ik geloof nou niet dat XO zo ontzettend goed is de marketing managers nou massaal denken van tjonguhjonguh laten we maar eens kijken of ze ons kunnen overtuigen. Volgens mij kan dat namelijk ook gewoon op de ouderwetse manier, acquisitie doen en hard werken voor je account.

Ik zou als marketingmanager van een grote onderneming juist vergelijkingsmateriaal willen hebben. Hoe pakken verschillende bureau's dezelfde case aan en is er dus een bijzondere chemie tussen ons en een bureau? Ook dat vindt ik relatief hoor, want die case kan een bureau net goed liggen, terwijl een ander bureau weer heel geod kan zijn met een andere case. Ook vindt ik de intentie waarvoor een bureau aan een pitch meedoet niet de meest ideale. Ze doen het namelijk omdat toevallig dat bedrijf een pitch uitgeeft en ze het uit de motivatie doen om te winnen, de opdrcht binnen te slepen. In mijn beleving een goede basis om het beste te krijgen voor die opdracht, maar geen goede basis voor een nog veel vruchtbaardere duurzame relatie waar echt bijzondere dingen uit voort komen. Dus pitches blijven wat mij betreft heel relatief.

Maar wat XO hier doet vind ik niet meer dan een eigen reclamestunt en zeker niet bijzonder.
Robert van Geenhuizen @ 24-04-2009 11:07 uur
In new business trainingen die ik aan reclamebureaus geef, hanteer ik o.a. het egopositiemodel uit de Transactionele Analyse. Kort gezegd: we hebben allemaal een Ouderfiguur in ons, een Volwassene en een Kindfiguur (Het OVK model). Mensen willen zaken doen met mensen die op hen lijken. Dus moet je in je Volwassen rol zitten en op volwassen manier de klant tegemoet treden. Dit idee gaat m.i. nooit werken omdat XO nu in haar Ouderpositie kruipt en de potentiële klant wel even zal gaan vertellen hoe het moet. En die kklant mag dan (als een kind) zo blij zijn dat OX voor ze wil werken. Geen Gelijkwaardigheidsbeginsel dus. Kansloos.

Maarten Vellinga Tel: 010 426 07 07
Consul - Maarten Vellinga @ 24-04-2009 11:22 uur
Gaan we een simpel reclamestuntje nu ineens ontleden en analyseren? OVK modellen , kind- en ouderrollen klinken prima, maar waar blijft de factor humor? Ik ben van mening dat, mits de actie ludiek wordt opgezet en een relativerende toon heeft, het juist kan zorgen voor een stukje opvalwaarde. En dat is ook de enige kritiek die ik op pitch 2009 heb; het is net niet humoristisch en relativerend genoeg. Het wordt te serieus (zeker als je het ophangt aan de crisis) en dan krijg je dus reacties zoals Robert van Geenhuizen (die ik overigens groot gelijk geef). Maar ach, wat is er nou tegen dit soort acties? Niemand verwacht toch dat een grote klant als Heineken zich aanmeldt voor de pitch?
Gillie Rokromo @ 24-04-2009 12:50 uur
Helemaal gelijk Gillie. Het gaat ook verder nergens over natuurlijk. Maar ik kan het wel waarderen als je dan reclame maakt voor jezelf dat het wel minstens net zo goed is als wat je voor je klanten maakt toch? Kortom, tijd, plaats, vorm, medium, relatie tot je merk etc... alles moet kloppen. En hier klopt gewoon geen houd(natuurlijk met t) van. Ook al is het met een grappige ondertoon.
Robert van Geenhuizen @ 24-04-2009 13:39 uur

Media

Marketing

Economisch