CMC op de bres voor kredietreclame
28-04-2009 (09:55) - Bureaus
Het CMC heeft zijn verontrusting uitgesproken over een initiatiefwetsvoorstel van de leden Blanksma-van den Heuvel en Spekman. Het voorstel heeft betrekking op de wijziging van de Wet op het financieel toezicht met betrekking tot televisiereclame over geldkrediet.
Het CMC laat weten, ten volle de doelstelling van de indieners te ondersteunen. Immers het aantal mensen dat in een problematische schuldsituatie terechtkomt, kan wel degelijk beperkt worden. De vraag is echter of dit wetsvoorstel daarvoor het juiste middel is. Tevens zet het CMC kanttekeningen bij de juridische haalbaarheid.
Volgens het CMC ontstaat overkreditering doordat aan de consument teveel krediet wordt verstrekt of omdat er inkomen wegvalt dat niet was te voorzien - en niet door communicatie over en reclame voor bepaalde kredietfaciliteiten. Uit onderzoek van EIM (rapport ‘Overkreditering aan banden’) blijkt dat reclame vooral de oriëntatie op de kredietmarkt beïnvloedt en in mindere mate de keuze om al dan niet een lening aan te gaan.
Het enkel stellen van beperkingen aan reclame-uitingen voor kredieten acht het CMC in beginsel in strijd met het Europees verbod om het vrij verrichten van diensten te beperken. Immers dit soort wetgeving maakt het voor dienstverleners uit andere lidstaten moeilijker om toegang te krijgen tot de Nederlandse markt, omdat de mogelijkheden om de doelgroep te bereiken worden beperkt (hetgeen het wetsvoorstel ook beoogt).
Het beschermen van een kwetsbare doelgroep tegen zichzelf, is veel beter te bereiken met het stellen van eisen aan de producten zelf. Het verplicht stellen van een betere kredietwaardigheidscheck of beter onderzoek naar het risicoprofiel zou effectiever zijn.