Brievenactie aan CDA gestart voor vrije dag op 1 juli

22-06-2023 (10:44) - Campagnes

Op 22 juni is er een landelijke brievenactie aan het CDA gelanceerd om van 1 juli, Keti Koti (of Dia di Abolishon), een erkende nationale feestdag te maken en mensen de mogelijkheid te bieden deze dag vrij te nemen en te krijgen.

Via het CDA willen de betrokken organisaties tot een meerderheid komen in de Tweede Kamer.

Vervolgcampagne

Dit is een vervolgcampagne op de ‘ik neem vrij op 1 juli’-actie van Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH. 1 juli valt dit jaar op een zaterdag waardoor het voor veel mensen al een vrije dag is. De organisaties willen dit jaar een signaal afgeven aan de overheid: “Geef elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar, om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren.” Via de campagnewebsite kan de brief ondertekend word, die naar de CDA-fractie wordt gestuurd. 

Jerry Afriyie (Stichting Nederland Wordt Beter): “Ondanks de blijvende inzet van nazaten en betrokkenen is 1 juli na al die jaren nog steeds geen nationaal erkende dag, terwijl de roep ook ieder jaar luider wordt. In 2021 tekenden binnen 1 week meer dan 60.000 mensen hiervoor de petitie. In 2022 hebben ruim 100 bedrijven hun personeel en medewerkers vrijgegeven op 1 juli en namen meer dan 1000 mensen zelf vrij in de campagne #1julivrij.”

Bedrijven geven vrij

Tony’s Chocolonely, FunX en LUSH waren de eerste bedrijven in Nederland die 1 juli uitriepen tot vrije dag voor hun medewerkers. Het doel voor dit herdenkingsjaar is om tot 1000 bedrijven te komen die vrij geven op 1 juli. Daarom wordt binnenkort een vervolgcampagne gelanceerd. De organisaties willen ook ondernemerspartij VVD overtuigen om 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag, om te laten zien dat er draagvlak is onder veel bedrijven. De brievenactie richt zich specifiek op de CDA-fractie omdat zij nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer. D66, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, BIJ1 en DENK hebben de petitie ondertekend.

Via de website kan de brief naar het CDA ondertekend worden. Vervolgens kan de post gedeeld worden met #1julivrij.