Lessen frauderen, om fraude te herkennen en te voorkomen

17-10-2022 (12:08) - Campagnes

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt in samenwerking met TBWA\NEBOKO met de meerjaren campagne ‘Frauderen. Zo werkt het!’ Onderdeel van de campagne is een reeks lessen en een podcastserie, waarin mensen in de huid kruipen van fraudeurs.

Het doel van de campagne is Nederland bewust te maken van de trucs die fraudeurs gebruiken om mensen geld afhandig te maken. De campagne gaat live op 17 oktober met onder meer radiocommercials, social ads, online video’s en inzet van de eigen kanalen van banken en stakeholders.

Fraude blijft een hardnekkig maatschappelijk probleem. Uit onderzoek van de Universiteit Twente in 2021 blijkt dat de kennis van fraude de belangrijkste sleutel is tot het voorkomen ervan. Omdat fraudeurs steeds sneller van methode veranderen, is het herkennen van de terugkerende manipulatieve trucs van fraudeurs extra belangrijk.

‘Frauderen. Zo werkt het!’

In de opvallende lessen leren mensen op een intrigerende manier hoe fraudeurs te werk gaan. De training bestaat nu nog uit tien lessen. Tijdens één van de lessen leer je bijvoorbeeld hoe fraudeurs vissen naar bankgegevens, een andere les gaat over hoe fraudeurs mensen aan de deur geld afhandig maken. De vierdelige podcast serie brengt verdieping op het onderwerp door gesprekken met journalisten, slachtoffers, cybercrimespecialisten en fraude-experts van banken. Daarnaast kruipt de presentator zelf ook in de huid van een fraudeur. Zo maakt hij een nepdating advertentie en ontdekt hoe je je eigen frauduleuze crypto munt op de markt zet.

Fraudevormen

Fraudeurs spelen steeds meer in op de actualiteit en wisselen steeds van tactiek. Zij maken misbruik van opgebouwd vertrouwen en creëren urgentie met tijdsdruk, zo constateert de NVB. Dit zijn manipulatiepatronen die je kunt leren herkennen. Fraudeurs doen zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerkers die bellen of aan de deur staan om te waarschuwen voor een verdachte activiteit op een bankrekening of verleiden mensen met persoonlijke berichten, bijvoorbeeld via WhatsApp, om geld over te maken naar een vals bankrekeningnummer van een vriend of familielid in nood.

credits

Opdrachtgever: Nederlandse Vereniging van Banken
Bureau: TBWA\NEBOKO
Media: PHD
PR: HAGENS PR
Productie: Vidiboko
Design: Studio Neboko
3D: Colorbleed
Sound: Vidiboko & Postoffice
Website: Acato
Podcastserie: Microphone Media 
 

NVB | Frauderen: Zo werkt het! Les 7 from TBWANEBOKO on Vimeo.