Samenwerkingsverband Oog voor Dementie van start

24-10-2022 (10:53) - Campagnes

Mensen met vergevorderde dementie worden vaak beschouwd als ‘een lege huls’, alsof écht contact niet langer mogelijk is. Maar ze zíjn nog steeds mensen, met behoefte aan persoonlijk contact en verbinding. Recent onderzoek van kennisinstituut Stichting Presentie in samenwerking met ouderenzorgorganisatie Zorgbalans liet dit duidelijk zien. Om de beeldvorming te veranderen starten zij nu samen het samenwerkingsverband Oog voor Dementie. 

Oog voor Dementie wordt gesteund door ambassadeur en radiopresentator Frank van der Lende en organisaties als Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid. Waar andere organisaties en onderzoeken focussen op beginnende dementie, richt dit samenwerkingsverband zich juist op degenen met vergevorderde dementie. Eén op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Nu we met zijn allen steeds ouder worden, kunnen we niet langer om de problematiek rondom dementie heen. De impact van dementie op de maatschappij zal alleen maar groter worden, met op dit moment zo’n 290.000 patiënten en een verwachte verdubbeling in 2050.

Menselijke aanpak

Essentieel voor een meer persoonlijke en mensgerichte vorm van zorg is waarborgen dat zorgmedewerkers, mantelzorgers en beleidsmakers de mensen áchter deze ziekte blijven zien. Hierdoor wordt niet alleen betere begeleiding mogelijk voor degenen met vergevorderde dementie, maar maakt men ook de weg vrij voor een aantrekkelijker imago als het gaat om werken in de zorg. Nu belangrijker dan ooit, met het huidige personeelstekort.