Boekhoudsoftware Tellow lanceert bankrekeningen en betaalkaarten
Boekhoudsoftwarepakket Tellow heeft het mogelijk gemaakt om betaalrekeningen te openen en betaalkaarten te bestellen. Daarmee bieden zij bankieren, boekhouden en het indienen van belastingaangiften vanuit één platform aan. Met combineren van bankieren en boekhouden wordt boekhouden en belastingen verder geautomatiseerd en versimpeld voor ondernemers.
Thomas Vles, CEO van Tellow: "De internationale spelers bewegen al richting combinaties van bankieren en boekhouden, het zullen echter lokale partijen zijn die de Nederlandse markt zullen winnen. Wij zijn nu de enige speler met eigen bankrekeningen en een integratie met de Belastingdienst, hierdoor kunnen onze gebruikers vanuit één platform aangifte doen en de eventuele belasting betalen.”
Volgend jaar beschikbaar
Tellow biedt in eerste instantie Europese IBAN’s aan met een Franse landcode (FR), Nederlandse IBAN’s (NL) zijn al in voorbereiding en zullen volgend jaar beschikbaar zijn. Er is geen verschil voor gebruikers in functionaliteit of kosten met het gebruik van andere landcodes. Alle overboekingen zijn realtime binnen de Eurozone en er is ondersteuning voor SEPA-incasso’s en betaalverzoeken. Gebruikers hebben dezelfde basisfunctionaliteiten als traditionele banken in Nederland.
Betaalkaarten
De fysieke en virtuele betaalkaarten worden uitgegeven met Mastercard en hebben wereldwijde dekking. Het is direct mogelijk om een virtuele kaart te plaatsen in ApplePay en GooglePay, waardoor gebruikers een werkende betaalkaart hebben op hun mobiele telefoon. Binnen Nederland zal Mastercard Maestro in 2023 gaan uitfaseren. Vanaf dat moment kunnen Tellow klanten dus ook betalen bij winkeliers die nog geen creditcard accepteren, zoals Albert Heijn.
Voor zzp en BV
Alle in Nederland ingeschreven zzp’ers en bedrijven (BV’s) tot tien man personeel kunnen een bankrekening openen. Voor gebruikers is een snelle verwerkingstijd belangrijk, voor zzp’ers zal de doorlooptijd voor KYC meestal een paar minuten zijn. Voor BV’s is dit langer en afhankelijk van de structuur. Complexe gevallen hebben een doorlooptijd van maximaal twee werkdagen. Er is geen systematische blokkering van nationaliteiten of landen voor bestuurders en UBO’s. Op deze manier kan Tellow vluchtende ondernemers uit bijvoorbeeld Oekraïne ondersteunen die in Nederland een bedrijf willen starten. Zij kunnen dan snel en zonder problemen een bankrekening openen.
Partners Swan & BNP Paribas
Tellow werkt samen met de Franse bank Swan, een Europese Banking-as-a-Service provider met vergunning bij de ACPR (Bank of France). Tellow is de eerste partner in Nederland. De gelden van gebruikers worden vastgehouden bij BNP Paribas, de grootste systeembank van Europa. De gelden op alle bankrekeningen zijn volledig gegarandeerd door BNP Paribas. Thomas Vles: “Swan is een sterke partner met een leidende positie in Europa op het gebied van veiligheid, stabiliteit en innovatie. Door de gelden daarnaast onder te brengen bij BNP Paribas is het praktisch onmogelijk om als gebruiker je geld te verliezen. Deze zekerheid is belangrijk om mensen gemoedsrust te geven.”
Kredietlijnen
Tellow biedt al langere tijd zakelijke leningen en factuurfinanciering aan vanuit haar platform. Daar komen nu ook kredietlijnen bij. Ondernemers kunnen met een druk op de knop de aanvraag doen en hoeven meestal geen additionele documentatie aan te leveren aangezien de meeste informatie al in het platform is verzameld. Het plafond van de leningen wordt tegelijk met de lancering van de bankfunctie ook verhoogd, voor alle financieringen is het maximum nu 150.000 euro per lening.
Wet en regelgeving
Tellow heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar haar vergunningssituatie als betaaldienst, de wetgeving rondom PSD2 en de nieuwe bankactiviteiten. Tellow heeft zich aangemeld als ‘verbonden bemiddelaar’ bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het aanbieden van de bankrekeningen en voldoet aan de eisen gesteld in de Wet op het financieel toezicht (wft).
Begrijpelijk maken
Vles: “Ons doel is om boekhouden en belastingen begrijpelijk en makkelijk te maken voor gebruikers, maar ook om transparantie in hun huidige financiële situatie te vergroten. Dat laatste doen we bijvoorbeeld door de optie te bieden om de nog te betalen btw of inkomstenbelasting te realtime te reserveren op aparte IBAN’s, zodat het geld niet per ongeluk uitgegeven wordt.”