De relatie tussen klimaatdoelen en crypto
16-09-2021 (16:05) - Economisch
Voor Nederlandse huishoudens is klimaat een steeds belangrijker thema geworden. We kiezen massaal voor led lampen, zetten in op de aanschaf van zonnepanelen en verbeteren de isolatie thuis. Bij voorkeur maken we de apparatuur slim, zodat apparaten altijd op afstand te bedienen zijn. Het maakt dat de kachel niet de hele dag aan blijft staan, of dat we de lampen vergeten uit te zetten. Nieuw hierin is dat blockchain technologie steeds vaker wordt overwogen als technologie ter ondersteuning van het verbeteren van het klimaat.
Wellicht niet het eerste waaraan je denkt, wanneer je de Bitcoin- of Ethereum koers bekijkt. Immers crypto staat voornamelijk bekend als beleggingsproduct voor mensen die een risico niet schuwen. Hoewel dat bij Bitcoin- of Ethereum kopen ook zo is, biedt de technologie achter deze munten meer kansen. In dit artikel lees je er meer over.
Kritiek op hoog energieverbruik miners
Al tijden hebben verschillende organisaties kritiek op de wijze waarop de blockchain, het digitale grootboek achter deze technologie, onderhouden wordt. Bij het onderhoud is een groot netwerk van honderden tot duizenden computers betrokken. Samen lossen zij een raadsel op, om te verifiëren of een bepaalde transactie legaal is uitgevoerd. Voornaamste doel hiervan is het voorkomen van frauduleuze transacties. Een transactie die als frauduleus wordt aangemerkt na het oplossen van de rekensom, bijvoorbeeld omdat de rekensom niet op te lossen is, zal niet doorgelaten worden. De computers die hierbij betrokken zijn verbruiken erg veel energie. Iets wat sommigen stoort in relatie tot het veranderende klimaat.
Blockchain technologie draagt bij aan een groene wereld
Tegelijkertijd zou verder gekeken moeten worden dan slechts naar deze miners. Er zijn verschillende projecten, gebaseerd op blockchain technologie, die juist bijdrage aan een groene wereld. Een voorbeeld van zo’n project is PowerLedger. Dit project probeert het mogelijk te maken om opgewekte groene stroom direct te distribueren naar anderen in de wijk. Op deze manier ben je niet afhankelijk van een energieleverancier, maar lever je zelf groene stroom aan de buren. In de blockchain wordt vastgelegd hoeveel deze buren gebruiken en wat zij moeten betalen.
Supply chain in kaart brengen met blockchain technologie
Ook de supply chain van bedrijven kan in kaart worden gebracht middels blockchain technologie. Zo kan precies achterhaald worden in welke mate een productieproces het milieu belast. Ook maakt dit het mogelijk om de oorsprong van een product te achterhalen. Komen de eieren bij een Nederlandse boer vandaan, of zijn ze geïmporteerd? Dat laatste bemoeilijkt logischerwijs het behalen van de klimaatdoelen.