Gokreclame vanaf 2023 verboden: hoe kunnen nieuwe aanbieders zich in de picture spelen?
Sinds eind vorig jaar is het mogelijk om legaal online te gokken in Nederland. Daarmee is ook het aantal reclames voor gokbedrijven sterk toegenomen. Meer reclame zorgt voor meer bezoekers. Daarmee groeit ook het aantal gokverslaafden in ons land. Vanuit de Tweede Kamer kwam daarom de sterke wens voor strengere regelgeving. Vanaf 2023 wordt reclame voor online gokken daarom grotendeels verboden. Dit verbod moet gokverslaving bij kwetsbare groepen tegengaan, zoals jongeren en jongvolwassenen. Maar hoe kunnen nieuwe aanbieders van deze kansspelen zich dan toch nog in de picture spelen? Wij zochten het voor je uit.
Verbod op ongerichte gokreclames
Zoals je hierboven wellicht al hebt gelezen, gaat het dus niet om een algeheel verbod. Het gaat hier namelijk om ongerichte reclames. Ongerichte reclames zijn media en reclame waar bezoekers niet actief naar hebben gezocht. Aanbieders van deze risicovolle kansspelen mogen daarom vanaf 2023 geen reclame meer maken via radio, televisie en in publieke ruimtes. Overigens is het nog maar de vraag of deze deadline gehaald gaat worden door de Nederlandse politiek Daarnaast wordt ook sponsoring, zoals bijvoorbeeld op sportshirts, verboden vanaf 2025.
Wat is er nog wel toegestaan?
Wat wel nog deels is toegestaan is het maken van gerichte online reclame. Ondanks dat de regels verder worden aangescherpt, is het dus zeker nog mogelijk om om te adverteren als kansspelbedrijf. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om reclame te maken via andere marketing kanalen. Ook zijn er mogelijkheden op het moment dat men gericht op zoek is naar het legaal online gokken via zoekmachines zoals Google. Op dat moment mag je de consument, als kansspel aanbieder, zeker informeren over het onderwerp.
Regels online gokreclames: zo kun je wel adverteren
Als nieuwe aanbieder is het natuurlijk belangrijk om zichtbaar te zijn om jouw merk op te bouwen. Wil je graag adverteren? Houd je dan aan de volgende regels:
-
Richt je reclames op volwassenen van 25 jaar en ouder
-
Maak geen gebruik van influencers of andere rolmodellen die zelf jonger zijn dan 25, of waarvan hun doelgroep grotendeels bestaat uit jongeren en jongvolwassenen
-
Zorg dat je de juiste vergunning hebt van de Kansspelautoriteit
-
Leg een verslavingspreventiebeleid vast met daarbij een plan van aanpak
-
Bied geen bonussen aan als aanbieder van risicovolle kansspelen
-
Houd bij welke spelers vaak gokken. Wijs een speler erop als deze te vaak online gokt of teveel geld uitgeeft.
Ben je een nieuwe aanbieder en wil je jezelf in de picture spelen? Zorg er dan voor dat je alleen gerichte reclames maakt en je aan de regels voor online gokreclames houd.