Nederlandse IKEA worstelt met inflatie

13-10-2022 (13:46) - Economisch

De omzet van IKEA Nederland groeide met 10% - van 1,24 miljard euro in 2021* naar 1,37 miljard euro in 2022*. Toch geeft het bedrijf aan dat de stijgende inflatie en hoge kosten van energie en grondstoffen een groot probleem zijn om de producten betaalbaar en het het proces zo duurzaam mogelijk te houden. 

Onder andere de tragische oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en de aanhoudende impact van de coronapandemie zorgden voor grote uitdagingen. Het Zweedse woonwarenhuis heeft flink moeten investeren om het aanbod zo betaalbaar, duurzaam en toegankelijk mogelijk te houden voor klanten wereldwijd. 

Cijfers

De omzet van Ingka Group, de grootste francisenemer van het merk IKEA, geeft aan wereldwijd te stijgen van 37,4 miljard euro naar 39,5 miljard euro (+5,6%). In Nederland was dat dus +10%. Van die omzet was 30,9% afkomstig van online verkoop. 

Oekraïne en corona

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne schroefde de onderneming zijn activiteiten in Rusland terug en ging het bedrijf samenwerkingen aan met partners zoals UNHCR en het Rode Kruis - om producten te doneren, werkgelegenheid te creëren voor vluchtelingen en opvanglocaties in te richten. Als blijk van waardering voor de buitengewone inzet van de meer dan 170.000 IKEA-medewerkers tijdens de coronapandemie, keerde IKEA een eenmalige bonus uit van in totaal 110 miljoen euro**. Ook was de jaarlijkse bijdrage van Ingka Group aan de individuele pensioenfondsen van werknemers zijn hoogste bijdrage tot nu toe.

Fors investeren

Paul de Jong, CEO IKEA Nederland: "We blijven ondanks alle uitdagingen investeren in wat wij belangrijk vinden: een beter en duurzamer leven thuis zo toegankelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Juist in deze tijden waarin ieders portemonnee wordt geraakt, blijven we daarom fors investeren in de betaalbaarheid van ons aanbod."

IKEA Nederland

Het bedrijf investeerde in Nederland flink in het versterken van de omnichannelstrategie. Zo werd IKEA Groningen uitgebreid tot een logistiek centrum. Hiermee is de vestiging in staat om 50% van de totale 'last mile' distributie (thuisbezorgingen) van IKEA Nederland te verzorgen. Daarmee worden andere vestigingen ontlast en hoeven er minder bestellingen vanuit het centrale distributiecentrum in Oosterhout te komen. Het klantcontactcentrum is opnieuw opgezet en veranderd in een volledig customer meeting point op afstand waar mensen terecht kunnen voor advies en online planafspraken voor bijvoorbeeld keukens.

Duurzaamheid

Ingka Group wil in 2030 klimaatpositief zijn. Als onderdeel van een initiatief van 6,5 miljard euro om bij te dragen aan het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C, versnelde het bedrijf zijn investeringen in wind- en zonne-energieprojecten in Duitsland, Spanje, Zweden en Polen. Ook in Nederland gebeurt er veel op het gebied van duurzaamheid. Zo is er flink geïnvesteerd in zonnepanelen (ook op carports), in de uitbreiding van emissievrije thuisbezorging en het verder verduurzamen van het gehele assortiment. IKEA werd in 2022 voor het zesde jaar op rij door consumenten gekozen tot meest duurzame merk in de categorie 'retail' door de Sustainable Brand Indextm.


* De cijfers zijn gemeten in het fiscale jaar van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022.
** De eenmalige bonus komt bovenop de bestaande secundaire arbeidsvoorwaarden die Ingka Group zijn medewerkers biedt.


Bureaus

Media

Marketing