Barbie lanceert eerste pop met het syndroom van Down
Mattel, Inc. heeft vandaag aangekondigd dat het zijn poppenlijn uitbreidt met een Barbie met het syndroom van Down. Zo wil het merk nog meer kinderen aanspreken met een pop waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegelt. De Barbiepop met het syndroom van Down is bestemd om alle kinderen te inspireren om meer verhalen te vertellen door middel van spel.
De pop moest een levensechte persoon met het syndroom van Down belichamen. Daarom heeft Barbie nauw samengewerkt met de National Down Syndrome Society (NDSS). De NDSS biedt steun aan mensen met het syndroom van Down en hun gezinnen: de vereniging verstrekt middelen, lobbyt bij beleidsmakers en werkt samen met lokale gemeenschappen. De inbreng van de NDSS en de ervaringen uit de praktijk hebben het ontwerpproces van begin tot eind gestuurd.
Stap richint een inclusieve wereld
Kandi Pickard, voorzitter en algemeen directeur van de NDSS is blij “Het was een eer om samen met Barbie aan deze pop te werken. Het is een heuse opsteker voor onze gemeenschap. Nu kunnen alle kinderen met het syndroom van Down voor het eerst spelen met een Barbiepop die op hen lijkt. Ze is dan ook een statement: we mogen de kracht van een levensecht voorbeeld nooit onderschatten. Het is een speciaal moment en een enorme stap voorwaarts in de richting van een inclusieve wereld.”
Europese ambassadeurs
Barbie kan bij de lancering rekenen op de steun van Europese ambassadeurs. Ook zij vieren dit moment voor de gemeenschap en pleiten voor inclusie, zichtbaarheid en begrip voor mensen met het syndroom van Down. Ze hebben het over Ellie Goldstein (een Brits model), Éléonore Laloux (een Franse gemeenteraadsvrouw en schrijfster) en Enya (model en influencer in Nederland).
Empathis vermogen
De vroege ervaringen van kinderen helpen hun overtuigingen en perceptie te vormen – en Barbie kan een belangrijke rol spelen in dit proces. Als een kind met Barbie speelt, laat het zijn verbeelding de vrije loop en kan het alles en om het even wie zijn. Spelen met poppen is heel doorslaggevend in belangrijke fasen van de ontwikkeling. Kinderen bouwen zo hun empathische vermogen op en dat kan hen in hun latere leven veel goeds brengen. Ook leren ze de nodige sociale vaardigheden om uit te blinken als ze zich een toekomst met gelijke kansen inbeelden. Dankzij Barbie met het syndroom van Down kunnen meer kinderen zichzelf identificeren met de pop en de wereld om hen heen, en dat kan ze het geruststellende gevoel geven dat ze erbij horen.