4 onmisbare tips voor het maken van een carrièreswitch

04-04-2023 (09:28) - Mensen

Momenteel is er van alles bezig op de arbeidsmarkt in Nederland. Het personeelstekort is bijvoorbeeld nu zo groot dat iedere branche ermee te maken heeft. Voor bedrijven en organisaties is dat minder prettig nieuws, maar wanneer je in between jobs zit of wanneer je je niet goed voelt op je huidige werkplek biedt dat mogelijkheden. 

Er zijn immers zoveel bedrijven op zoek naar personeel dat je als werkzoekende ruim de keuze hebt. Zit je erover na te denken om een carrièreswitch te maken, maar twijfel je nog om dat te doen? In dit artikel lees je een paar onmisbare tips die je kunnen helpen om de stap te zetten. 

1. Weet waar je hart ligt op het gebied van werk

Veel mensen die aan een carrièreswitch zitten te denken, willen graag weg bij hun huidige functie maar weten niet goed wat ze vervolgens moeten doen. Daarom blijven ze vaak langer hangen in een werkveld waar ze helemaal niet blij van worden. Hoewel het helemaal niet erg is om je werk niet iedere dag als een feestje te zien, is het toch wel fijn om ergens te werken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Daarom is het belangrijk om te weten wat je wil. Door middel van een beroepskeuzetest, die je volop online vindt, weet je binnen no time welke baan of welke branche bij je past. Ben je bijvoorbeeld heel analytisch en vind je het leuk om voor een financiële instelling te werken? Kijk dan of er een CDD analist vacature te vinden is. Als CDD analist ga je aan de slag met het monitoren van klanten bij een financieel bedrijf, wat een dynamische uitdaging is waar je misschien wel blij van wordt.

2. Maak gebruik van je talenten en ervaring

Wat ook helpt in het maken van een keuze voor een carrièreswitch is om goed op de hoogte te zijn van wat je kunt en kent. Hierbij zijn voornamelijk de zogeheten soft skills van belang. Soft skills zijn eigenschappen die niet specifiek gericht zijn op één vakgebied, maar die je binnen meerdere branches kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een analystisch denkvermogen. Daarmee kun je aan de slag als CDD analist, maar ook als leidinggevende.

Andere soft skills die veel voorkomen zijn onder andere klantvriendelijkheid, samenwerken, creatief zijn en weten van aanpakken. Het is goed om te weten over welke soft skills je beschikt zodat je een competentietest kunt doen. Zo'n test checkt op basis van jouw skills welke functies daarbij passen. Dat is ideaal, want dat scheelt jou weer zoek- en denkwerk! Grote kans dat er functies langskomen waar je geen weet van had.

3. Blijf jezelf ontwikkelen met trainingen en studies

Maar: ook het ontwikkelen van je hard skills, dat wat je nodig hebt om een specifieke functie te bekleden, is van groot belang. Weet je eenmaal een beetje welke kant je op zou willen dan kun je op basis daarvan je hard skills ontwikkelen. Dat is mogelijk met het volgen van een bepaalde training of studie waarbij je je dus echt al gaat omscholen voor een bepaalde functie.  

Dit kun je doen voordat je ergens gaat solliciteren of je kiest ervoor om te gaan solliciteren en open te staan voor verdere opleiding(en). Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de branche en van het bedrijf waar je gaat werken. Sommige organisaties vinden het prettig dat een nieuwe medewerker al beschikt over de kennis van een nieuwe studie, terwijl anderen het liever hebben dat zij een opleiding voor je kiezen. Kijk dus goed naar wat als normaal bevonden wordt binnen de branche waar je aan de slag wil gaan.

4. Maak gebruik van je netwerk en sociale media kanalen

Tot slot moet je weten dat het goed kan helpen om de mensen om je heen te laten weten dat je beschikbaar bent voor werk. Tegenwoordig is LinkedIn bijvoorbeeld onmisbaar voor iedere werkzoekende. Dit sociale medium wordt als het ware gebruikt als een online visitekaartje waarmee je jezelf kunt laten zien. Via daar is het mogelijk om een knop om te zetten waarna het voor je volgers en hun netwerk duidelijk wordt dat je op zoek bent naar een baan, bijvoorbeeld als CDD analist of binnen een andere analytische functie.

Uiteraard moet je je eigen offline netwerk ook niet onderschatten. De kans is groot dat er iemand is die je via via kent die misschien wel een passende baan voor je heeft. Daarnaast heb je veel aan kennissen en vrienden die bijvoorbeeld binnen een branche werken waar jij ook wel zou willen werken. Zij weten immers wat er speelt en kunnen je wellicht in contact brengen met nieuwe mensen die wat voor je kunnen betekenen.