Eerder in vaste dienst?

30-01-2019 (08:30) - Mensen

Medewerkers krijgen niet eerder en vaker een vast contract aangeboden als de plannen van minister Koolmees (SZW) met betrekking tot tijdelijk werk doorgaan. Dat zegt 91 procent van de werkgevers voor wie de inzet van tijdelijke krachten geen keuze is, maar inherent aan de aard van het werk. Bijna 70 procent vreest dat het juist alleen maar banen gaat kosten.


Dit blijkt uit een enquête onder ondernemers - ook INretail leden- over de maatregelen die zijn aangekondigd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans, die aanstaande donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer. De enquête is gehouden in het kader van de campagne Zo werkt het niet! die in december door VNO-NCW, MKB-Nederland en een aantal brancheorganisaties is gelanceerd. “In de WAB wordt ‘vergeten’ dat de meeste tijdelijke krachten scholieren en studenten zijn”, vindt INretail. “Die willen gewoon wat bijverdienen en meer niet. Iedereen die een vast contract en zekerheid wil is dat gegund, maar feit is ook dat veel mensen het anders willen.”
 
 
Het kabinet wil met het duurder maken van tijdelijk werk (contracten voor onbepaalde tijd zonder vaste uren, tijdelijke contracten, seizoenswerk en oproepcontracten) stimuleren dat werkgevers eerder en vaker een ‘contract voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren aanbieden. Onderdeel van het wetsvoorstel is dat de premie voor de werkloosheidswet (WW) voor tijdelijk werk 5% -punt hoger wordt dan voor vaste contracten en dat direct bij afloop van een contract een transitievergoeding vanaf dag 1 moet worden betaald van ongeveer 3 procent van het tot dan toe verdiende salaris.
 

Geen keuze

Werkgevers in onder meer de detailhandel zien helemaal niets in deze plannen: ruim 90% wijst ze volledig af. Bijna 30% steunt het kabinetsdoel van meer vaste banen, maar wijst erop dat de inzet van tijdelijk werk hoort bij het werk in de sector. Voor maar liefst 94% van de werkgevers is het onmisbaar. De detailhandel bijvoorbeeld moet het vooral hebben van de decembermaand. Die kan dan niet zonder oproepkrachten.”
Samen met VNO-MKB Nederland en zeven andere brancheorganisaties knokt INretail onder meer via de campagne Zo werkt het niet! aan verbetering van het wetsvoorstel.  De werkgevers willen geen WAB die ervoor zorgt dat tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat de mensen om wie het gaat daar zelf beter van worden.
 

Wetsvoorstel aanpassen

De ondernemersorganisaties willen een aanpassing van het wetsvoorstel. Dit kan bijvoorbeeld door het verschil tussen de hoge en de lage WW kleiner te maken en de definitie van vast en tijdelijk aan te passen, zodat minder contracten onder de hoge premie vallen. Voor bijbanen van scholieren en studenten en seizoenswerk zou een uitzondering op de hoge WW-premie en op de transitievergoeding vanaf dag 1 moeten gelden. Vandaag is dat ook verwoord in een brief aan de Tweede Kamer.
 

De enquête is ingevuld door circa 500 werkgevers