Interbest en Mud Mastersorganiseren eerste wereldkampioenschap Touwklimmen

28-01-2019 (15:42) - Toeleveranciers

Er zijn meer Nederlanders die ooit in een touw zijn geklommen, dan er hebben gehockeyd of tegen een tennisbal geslagen. Daarom organiseren Interbest en Mud Masters het eerste WK touwklimmen in de geschiedenis. In ons eigen Nederland nog wel, onder de noemer Rope Climb X.
 

Meindert van den Heuvel, medeorganisator en directeur van Interbest: ‘Met dit WK willen we het touwklimmen als topsport stevig op de kaart te zetten. Het einddoel is om touwklimmen als Olympische Sport in ere te herstellen. Dat zou voor mij een droom zijn die uitkomt.’ Van den Heuvel is trots op het sterke deelnemersveld. ‘In totaal doen er 33 atleten uit vier verschillende landen mee. Waaronder de kampioenen uit de ijzersterke Tsjechisch heren- en damescompetitie.’
 

André Skwortsow,
oprichter Mud Masters: ‘Het is fantastisch dat wij eindelijk al deze topatleten bij elkaar hebben gekregen voor dit krachtspektakel: 'cirque du soleil meets power. Met deze volgende stap om de touwklimsport weer Olympisch te maken, hopen wij miljoenen mensen te inspireren om door sport en uitdaging zich nog beter te voelen. Daarom zullen we zowel de vrijdag als zaterdag live streamen op mudmasters.nl.'
 

Twee categorieën 

Op het WK wordt geklommen in twee categorieën. In de eerste categorie klimmen atleten acht meter (mannen) of vijf meter (vrouwen) omhoog. Het gebruiken van de benen is in deze categorie taboe. Dit onderdeel vindt plaats in het splinternieuwe Hoog Catharijne in Utrecht. Geen bedompte gymzaaltjes dus. Want het is natuurlijk wel een WK.
 
In de tweede categorie is de uitdaging zo snel mogelijk een 25 meter hoge Interbest-reclamemast langs een snelweg in Amsterdam te beklimmen. Uiteraard langs een touw, wat de nodige kracht en uithoudingsvermogen vergt. Deelnemers mogen zelf een klimtechniek kiezen en ook hun benen gebruiken.


Olympische historie

Trouwens, wie denkt dat we het belang van de touwklimsport hier aandikken: een rondje Google leert dat touwklimmen al eeuwen lang legers en atleten in topconditie houdt. Oorlogen worden niet gewonnen op het slagveld, maar aan het touw. Sterker, touwklimmen was zelfs een Olympisch onderdeel van 1896 tot 1932. Na jaren underground geweest te zijn, wordt er nu wereldwijd touwgeklommen in sportscholen.