DE TERUGREIS geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending

DE TERUGREIS geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending

11-09-2024 (16:30) - Awards

De Terugreis van regisseur Jelle de Jonge is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards voor de categorie International Feature Film. De speelfilm is geschreven door Marijn de Wit en Jelle de Jonge en geproduceerd door Hazazah Pictures (NL) in coproductie met de EO, Umami Media (NL) en Menuetto Film (BE). 

De Terugreis werd gekozen door een selectiecommissie bestaande uit afgevaardigden van verschillende filmbrancheverenigingen en organisaties binnen de Nederlandse filmindustrie. Op 17 december maakt de Academy de shortlist bekend voor de verschillende categorieën en op 17 januari 2025 worden de nominaties bekendgemaakt. De 97e Oscaruitreiking vindt plaats in Los Angeles op 2 maart 2025.

Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in de melancholische en humoristische roadmovie waarin herinneringen, jarenlange liefde en acceptatie van veranderingen centraal staan. De Terugreis werd in het voorjaar in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Dutch FilmWorks en trok binnen twee weken al meer dan 100.000 bezoekers en werd bekroond met een Gouden Film. De film behaalde uiteindelijk meer dan 250.000 bezoekers. Regisseur Jelle de Jonge maakte eerder de Nederlandse bioscoophits Bon Bini Holland en Weg van Jou. De Terugreis is zijn derde speelfilm.

Synopsis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Production Incentive, CoBO Fonds, VAF en Tax Shelter (BE). Vanaf 12 september is De Terugreis te zien op Netflix Nederland.