Jurrian van Dongen wint opnieuw Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied

Jurrian van Dongen wint opnieuw Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied

16-04-2024 (10:57) - Awards

Jurrian van Dongen is voor het derde jaar op rij de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied. Met het lied Je weet dat je wat mist, geschreven voor Het Klokhuis, maakte hij grote indruk op de jury.

Maandagavond 15 april kreeg hij de prijs uitgereikt tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede, ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Het is de derde keer op rij dat Van Dongen de titel op zijn naam mag schrijven. Vorig jaar won hij met het nummer Een soort van en het jaar daarvoor met Give me some skin. De Willem Wilminkprijs is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Buma Cultuur. De prijs bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

“Het vertelt echt en recht op z’n doel af”

Je weet dat je wat mist, over het thema armoede, wordt gezongen door Jesse Mensah, de muziek is van Jan en Keez Groenteman. Zij delen mee in het prijzengeld. “Kraakheldere zinnen en geen mooischrijverij; het vertelt echt en recht op z’n doel af. Het is een lied over je onzeker voelen, als je niet kan meedoen met de rest, aldus de Wilminkprijs-vakjury. “Een lied van een schrijver waar we niet omheen konden en waar we al drie jaar op rij niet meer omheen kunnen. Zouden we dat wel doen, dan weten we dat we iets missen.”

Publieksprijs

De Publieksprijs gaat dit jaar naar Gerson Main, Daan Faber, Diorno ‘Dio' Braaf, Marnix Dorrestein, met het lied Pittig, gezongen door Dio. Het is een ‘funky’ lied over de smaak Pittig, waarbij je verrast door zowel de tekst als de muziek.

Zij mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. DURON, de zanger van het Kindermuziekweeklied van dit jaar, reikte de prijs uit. Behalve Van Dongen en de vijf heren was ook Steven Wouterlood genomineerd. Hij schreef het lied Andersom. Dit jaar stuurden bijna 100 componisten, tekstschrijvers en producenten hun lied in. De variatie in stijl, vorm, kwaliteit, tijdsgeest en thematiek was groot. Alle genomineerden zijn maandagavond muzikaal in het zonnetje gezet door Maarten Heijmans.

Buma Kindermuziekprijs 2024

Tijdens de galabijeenkomst in Enschede is ook de Buma Kindermuziekprijs 2024 uitgereikt. De oeuvreprijs gaat dit jaar naar Herman van Veen. De prijs is in het leven geroepen door Buma Cultuur en gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich gedurende een langere periode met ziel en zaligheid heeft ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. De Buma Kindermuziekprijs benadrukt het belang van muziek voor de allerjongsten.

Aandacht voor het betere Nederlandse kinderlied

De Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied. Tevens is het een eerbetoon aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.