Oeuvreprijzen voor Van Golden, Mijksenaar en Geuze

05-12-2011 (09:53) - Awards

Vrijdag maakte het Fonds BKVB bekend dat beeldend kunstenaar Daan van Golden, ontwerper Paul Mijksenaar en architect Adriaan Geuze de winnaars zijn van de Oeuvreprijzen 2011. Tegelijkertijd is bekend geworden dat Rudi Fuchs de Prijs voor de kunstkritiek ontvangt en dat aan Wim van Krimpen de Benno Premselaprijs wordt uitgereikt.
 
Met de oeuvreprijzen wil het Fonds BKVB kunstenaars, vormgevers en architecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre in de schijnwerpers plaatsen. De Prijs voor de kunstkritiek is bestemd voor een criticus die een belangrijke positie inneemt op het gebied van de beeldende kunst, vormgeving of bouwkunst. 
 
De Benno Premselaprijs (foto) is voor een persoon die een inspirerende en stimulerende rol heeft gespeeld voor (meerdere) generaties kunstenaars, vormgevers of architecten. Aan alle prijzen is een geldbedrag van € 40.000 verbonden. Daarmee is het een van de grootste prijzen die in Nederland worden uitgereikt binnen de culturele wereld. 
 

De prijzen worden op 2 februari 2012 uitgereikt tijdens een feestelijk programma in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarin wordt ook teruggeblikt op 20 jaar oeuvreprijzen van het Fonds BKVB. Op het moment van de uitreiking zal het Fonds BKVB gefuseerd zijn met de Mondriaan Stichting. Beide cultuurfondsen gaan  vanaf dat moment samen door als Mondriaan Fonds. Staatssecretaris Zijlstra van OCW heeft laten weten dat het uitreiken van oeuvreprijzen in deze vorm niet meer tot de taak van dit nieuwe fonds behoort. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.