Steenbergen Stipendium 2015 naar Esther Hovers

15-10-2015 (10:40) - Awards

Het Steenbergen Stipendium 2015, een prijs voor jong fotografietalent in Nederland, toegekend aan Esther Hovers (1991) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
 
Met het project ‘False Positives’ verbeeldt Hovers de ethische discussie die ontstaat door surveillance in de openbare ruimte. Wanneer vertoont iemand ‘normaal’ of ‘afwijkend’ gedrag volgens intelligente bewakingscamera’s? Voor het oog van de camera is iedereen verdacht, elk persoon een mogelijke dader. Door veel vormen van visueel onderzoek met elkaar te combineren, is zij er in geslaagd een ingewikkeld en abstract onderwerp in kaart te brengen. 
 
Tot en met 11 oktober konden bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal en online hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen ging naar het werk ‘Retour Afzender’ van Lou Muuse (1992) van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In haar werk geeft Muuse een overzichtelijke weergave van de ingewikkelde asielprocedure van Nederland door illustraties en informatie samen te voegen op een one page website. 

Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2015 is nog tot en met 1 november te zien in het Nederlands Fotomuseum.