War Child's 'Can’t Wait to Learn' wint Yidan-prijs voor onderwijsontwikkeling

War Child's 'Can’t Wait to Learn' wint Yidan-prijs voor onderwijsontwikkeling

26-09-2024 (15:23) - Awards

Het programma 'Can’t Wait to Learn' van War Child heeft de meest prestigieuze prijs op het gebied van onderwijs ter wereld gewonnen voor zijn innovatieve, interactieve en samenwerkingsgerichte aanpak. De Yidan-prijs voor onderwijsontwikkeling wordt toegekend aan de volgende personen bij War Child: professor Mark Jordans, directeur Research & Development; wereldwijd programmacoördinator Marwa Zahr; en Luke Stannard, programmadirecteur van Can't Wait to Learn.

De prijs is een erkenning voor de gezamenlijke inspanning van het Research & Development-team en het Can't Wait to Learn-team van War Child om onderwijs toegankelijker te maken voor ruim 205.000 kinderen in conflictgebieden.

Prijs voor de kinderen

“We zijn ontzettend trots om deze prijs in ontvangst te mogen nemen, en we doen dit namens veel mensen die ons helpen. Nu en in het verleden," zegt Luke Stannard. "Deze prijs is het resultaat van meer dan tien jaar hard met elkaar hier aan werken. De inzet van iedereen die betrokken is bij het verbeteren van het onderwijs voor kinderen in conflictsituaties heeft van Can’t Wait to Learn een bewezen succes gemaakt. Uiteindelijk is deze prijs voor de kinderen voor wie we ons inzetten. Voor hun kracht, veerkracht en moed.”

Kwaliteitsonderwijs, ongeacht de situatie

‘Can’t Wait to Learn’ maakt gebruik van digitale technologie en lokaal aangepaste inhoud om kinderen in conflictgebieden onderwijs te bieden via online en offline spellen. Dankzij dit programma kunnen kinderen in hun eigen tempo leren lezen en rekenen met behulp van tablets, laptops en mobiele telefoons. Daarnaast is blijven leren voor kinderen in oorlogssituaties enorm belangrijk voor hun mentale welzijn en stimuleert het hun veerkracht.

In de afgelopen tien jaar heeft Can’t Wait to Learn de onderwijsprestaties van kinderen in conflictgebieden flink verbeterd. Het programma is actief in acht landen en heeft al meer dan 205.000 kinderen bereikt. We zien duidelijke vooruitgang in zowel lezen als rekenen, iets wat onderbouwd is met zorgvuldig onderzoek in zes verschillende landen. Het programma wordt door overheden erkend en heeft zich bewezen tijdens humanitaire crisissen, zoals de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

Impact verder vergroten

Met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, gaat War Child de reikwijdte en impact van Can’t Wait to Learn verder vergroten, met als doel in 2028 maar liefst 500.000 kinderen te bereiken. “De Yidan-prijs helpt ons om Can’t Wait to Learn niet alleen groter te maken, maar ook effectiever. We willen dat ons programma het meest kosteneffectieve en flexibele onderwijsinstrument is voor kinderen in conflict- of crisisgebieden,” voegt Stannard toe.

Can’t Wait to Learn heeft een sterke basis om op verder te bouwen. War Child gaat dan ook nog meer wetenschappelijk onderzoek doen om te ontdekken wat precies de onderwijsprestaties bevordert, zoals de ideale verhouding tussen kinderen en tablets en de beste trainingsaanpak. Dit onderzoek zal onder leiding staan van het Research & Development team van War Child, in nauwe samenwerking met lokale, nationale en internationale partners en academische instellingen.