Mimetheatergroep Bambie maakt voorstelling over striptekenaar Jean Giraud

15-08-2023 (11:39) - Bucket list

Bambie laat zich vanaf 12 oktober in de voorstelling BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius inspireren door de Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012) die zijn geld verdiende met morsig-realistisch opdrachtwerk, zoals de succesvolle reeks over cowboy Blueberry.

In zijn vrije tijd zocht Giraud artistieke vrijheid bij zijn alter ego Moebius. Met zijn eigen sciencefictionbedenksels kreeg hij een cultstatus als radicale vernieuwer van de striptekenkunst.

In zijn futuristische vertelsels is de mens een ruimtereiziger, op een onduidelijke missie in een onafzienbaar universum. Geestig genoeg worstelen zijn menselijke planeethoppers en de vreemdsoortige aliens die zij ontmoeten, met suffe, aardse problemen zoals een geblokkeerd toegangspasje of gesteggel met een geliefde over de huishoudelijke taken.

De sciencefiction van Moebius raakt aan het kleinmenselijke theater van Bambie. Dat gaat altijd over de (fysieke) worsteling met de dagelijkse realiteit, waaruit een grootse verbeelding ontsnapping biedt. En daarin is geen zelfverzonnen planeet te ver.

BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius is een beeldende en muzikale voorstelling. Voor het eerst werkt Bambie samen met theatermaker/acteur Servaes Nelissen, een meester in het vervaardigen en tot leven wekken van poppenfiguren en objecten. Live muziek komt van celliste/ componist/ theatermaker Amber Docters van Leeuwen, die ook meespeelt. Zij stond eerder bij Bambie op het toneel in de voorstelling Frou Frou.

Credits

Spel: Jochem Stavenuiter, Paul van der Laan, Amber Docters van Leeuwen, Servaes Nelissen
Eindregie & dramaturgie: Marijn van der Jagt
Muziek: Amber Docters van Leeuwen
Poppen: Servaes Nelissen
Vormgeving: Hester Jolink
Fotografie & grafisch ontwerp: Sybren Kuiper – SYB

Voor de speellijst, kijk hier.