Besloten club De Kring zet deur op kier voor potentiële leden
101 jaar geleden opgericht als Kunstenaarssociëteit is De Kring tegenwoordig de cultuurclub van Amsterdam. Vanwege het besloten karakter toch een club met een best hoge drempel. Voor het eerst in de geschiedenis zet De Kring tijdelijk de deur op een kier om cultuurliefhebbers uit te nodigen eens te komen kijken.
Met ambassadeurs, video’s op social media, posters verspreid door de stad en een openbare programmering hoopt De Kring de drempel wat te verlagen. Het voornaamste doel is het ledental, stagnerend op 1400, niet alleen te verhogen, maar ook te verjongen en verbreden. Verzamelplaats voor Kunstgespuis en Aanverwant Addergebroed
Zo omschreef Jan Cremer, ooit zelf afgewezen door de ballotagecommissie, De Kring ooit. Het illustreert het illustere maar ook wat elitaire imago van De Kring. Inmiddels zijn naast kunstenaars ook vele andere typen cultuurmakers en -dragers welkom en lid. Onder hen ook de recent tot erelid benoemde saxofonist Benjamin Herman, en kersverse ambassadeursleden Gershwin Bonevacia, Maurits Chabot, Lieuwe van Gogh, Martin Koolhoven, Florian Myjer en Connie Palmen. Zij zullen de komende jaren avonden verzorgen waar al hun culturele relaties welkom zijn.
Wervende campganes
Om te bevorderen dat potentiële leden de openstaande kier ook weten te vinden, zet De Kring voor het eerst in zijn geschiedenis een wervende campagne in. Deze werd ontwikkeld door De Kring en enkele van de vele creatieve leden zoals Kees Sonke, Jim Driesen en Jasper Plender. In de campagne worden potentiële nieuwe leden aangesproken met uitgesproken, scherpe teksten waarin humor en zelfspot een belangrijke rol spelen. Het besloten en elitaire karakter van De Kring wordt op een aangename manier gehekeld zonder er afstand van te nemen. De campagne bestaat uit een serie posters en een serie korte video’s die online zullen worden gedeeld.De video’s geven een indruk van wat je op De Kring, in de sociëteit, het restaurant of aan programmering van bekende en onbekende leden kunt verwachten. De gedeeltelijke publieke openstelling geldt alleen dit jaar.
Voorzitter Joost Nijsen: ‘Ons 100-jarig bestaan hebben we vooral met elkaar gevierd, komend jaar nodigen we bij wijze van spreken de hele stad uit om ook te proeven van De Kring. We kijken na dit jaar hoe dat bevallen is.’
Ook zoekt De Kring actief samenwerking op met culturele partners in de stad. Zo zijn net alle 500 leden van de Dutch Directors Guild aangesloten, evenals alle leden van de spraakmakende jonge Theatergroep De Warme Winkel.
Jazz, levenslessen en nieuwe wegen
De Kring heeft een programmering met muziek, kunst, talkshows, leesclubs en debatten. Benjamin Herman is de drijvende kracht achter de druk bezochte jamsessies op de woensdagavond. Karin Bloemen, Boudewijn de Groot, Arnon Grunberg en Annemarie Oster zijn slechts enkele van de bekende hoofdpersonen op andere bijzondere avonden op De Kring. Daarnaast vinden structureel kleine festivals plaats, zoals het Debutantenbal, de korte film rubriek Shortcutz en het Brainwash-festival dat vaste gast is. De Kunstcommissie verzorgt exposities van bekende kunstenaars, ook buiten het eigen ledenbestand.
Cultuur vieren
“We hebben echt een programma dat zich kan meten met De Balie of Pakhuis de Zwijger om maar een paar namen te noemen. Maar bij ons is dit voor en door leden georganiseerd. Daar zijn we terecht trots op. Er gebeurt hier zo veel moois, daar moeten meer Amsterdammers en anderen van kunnen genieten!”, aldus directeur Suzanne Kampschuur.
“100 jaar geleden ontstond een plek die vandaag nooit meer zou kunnen ontstaan. Niet voor niets werden we vorig jaar tijdens ons jubileum door burgemeester Halsema gehuldigd met de Erepenning van de Stad Amsterdam. Deze bijzondere plek waar cultuur naar hartenlust gevierd wordt, willen wij graag delen met meer cultuurliefhebbers. Juist in deze tijd wil je toch af en toe vluchten voor alle oppervlakkige gekte en met gelijkgestemden een glas drinken?” aldus Joost Nijsen.