Rijksoverheid lanceert bewustwordingscampagne 'Tot het je raakt'
Veel Nederlanders nemen de veiligheid rondom vuurwerk nog steeds niet serieus genoeg. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden ruim 1.200 mensen op de spoedeisende hulp of huisartsenpost met vuurwerkletsel. Met de nieuwe bewustwordingscampagne 'Tot het je raakt' van de Rijksoverheid delen vier vuurwerkslachtoffers hun verhaal om mensen te waarschuwen: laat het vuurwerk jou niet raken. De oproep? Bril op, lont aan.
Ruim 8 op de 10 Nederlanders geeft aan zich bewust te zijn van de gevaren van vuurwerk en vindt dat ze voorzichtig te werk gaan. Toch denken veel mensen: “Wat kan mij nou overkomen? Ik doe toch voorzichtig?” De cijfers vertellen echter een ander verhaal. Slechts 52 procent van de vuurwerkafstekers draagt een vuurwerkbril, en slechts 54 procent gebruikt een aansteeklont. Onder toeschouwers—vrienden, familie en buurtgenoten die kijken hoe vuurwerk wordt afgestoken—draagt slechts een derde een vuurwerkbril. Dit terwijl veel letsel eenvoudig voorkomen kan worden met simpele veiligheidsmaatregelen.
Met de campagne 'Tot het je raakt' wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat iedereen aanmoedigen om op een veilige manier met vuurwerk om te gaan. Staatssecretaris Chris Jansen benadrukt het belang van veiligheid: 'We willen dat Oud & Nieuw voor iedereen een mooi feest blijft. Voor iedereen die vuurwerk wil afsteken of kijken geldt: doe dit veilig. Dus bril op, lont aan.'
Woensdag 18 december gaat de staatssecretaris samen met vuurwerkslachtoffer Teun Martens in gesprek met jongeren op een middelbare school over veilig omgaan met vuurwerk en deelt daar vuurwerkbrillen en aansteeklonten uit in voorbereiding op een feestelijke jaarwisseling.
Verhalen die raken
Vuurwerkliefhebber Lars (28) uit Borne dacht altijd dat hij veilig genoeg te werk ging, en een veiligheidsbril vond hij overbodig. Hij vertelt: 'Ik dacht: ik ga toch niet met zo’n loser-bril lopen? Waarom zou je een bril dragen voor iets wat maar één seconde duurt? Maar voordat ik het wist, werd ik wakker in het ziekenhuis met oogletsel en moest ik maanden revalideren. Dat was in 2022. Inmiddels heb ik een kunstoog en realiseer ik me dat er in die ene seconde heel veel kan gebeuren. Ik hoop dat ik veel mensen kan inspireren om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.'
Ook Haidar (24) uit Breda heeft sinds 2017 een nieuwe missie: jongeren bewust maken van veiligheidsmaatregelen bij het afsteken van vuurwerk. Hij verloor in 2016 drie vingers toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Hij vertelt: 'Ik dacht eerst: een echte man gaat toch niet zo’n lontje gebruiken? Serieus, alsof zoiets mij zou kunnen beschermen. Maar negentien operaties en vier jaar revalideren later, weet ik dat dit toch het verschil kan maken.'
Dit zijn de vuurwerkregels
Elk jaar zijn er drie verkoopdagen waarop vuurwerk gekocht mag worden. In 2024 is dat op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Vanaf 12 jaar mag er F1-vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, gekocht worden. Vanaf 16 jaar is het mogelijk om F2-vuurwerk, consumentenvuurwerk zoals fonteinen en grondtollen, te kopen. Sinds 1 december 2020 is F3 vuurwerk, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen, overal bij wet verboden.
Afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Waar dit mag is per gemeente verschillend. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen geen vuurwerk afsteken, ook geen sterretjes. Meer informatie over de vuurwerkregels is te vinden op de website van de Rijksoverheid.