RIVM lanceert nieuwe campagne over HPV vaccin

RIVM lanceert nieuwe campagne over HPV vaccin

19-01-2023 (14:14) - Campagnes

Deze week is een voorlichtingscampagne gestart om jongvolwassenen een geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie te laten maken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken.

Gezien veel jongvolwassenen er niet mee bekend zijn, ontwikkelde Roorda Reclamebureau een campagne waarin een HPV-kennisquiz centraal staat.

Nauwelijks bekend

Een op de vijf jongvolwassenen noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt. Deze zomer ging het RIVM met hen in gesprek om te ontdekken aan welke informatiebehoefte is en via welke kanalen deze het beste kan worden verspreid. De uitkomst: een neutrale en luchtige boodschap op plekken waar jongvolwassenen toch al komen.

Zelf plannen

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is voor zowel tieners als jongvolwassenen tot en met 26 jaar kosteloos.

Hoogrisico-typen

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk. Samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en ongeveer 400 mannen.

Credits

Verantwoordelijk bij opdrachtgever: Stephanie Teelen (RIVM)
Creatie: Sebastiaan Witteveen, Tom Klaver, Joeri Jansen
Strategie: Nina Meijer
Account: Judit de Graaff, Lieke Joosten, Tessel van der Zwet
Regisseur: Bram Koopman
Producer: Guido Elenbaas (Bruut Amsterdam)
DOP: Freek Zonderland (Bruut Amsterdam)
Edit: Sem Laming (Bruut Amsterdam)
Grading: Freek Zonderland
Soundmix: Mari Koning (Soundrights)
Fotografie: Robin de Puy
Media: Initiative