Vaker flirten op fietspad toegestaan
Nergens ter wereld wordt meer gefietst dan in Nederland. Alleen al in Amsterdam worden per dag ruim 665.000 fietsritten gemaakt. De fiets is vooral in steden vaak het snelste, meest duurzame en gezondste vervoersmiddel. Toch komen op drukbezette fietspaden van Amsterdam geregeld irritaties om de hoek.
Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Swapfiets, bekend van de blauwe voorband, blijkt dat fietsers in de hoofdstad het gedrag van anderen ervaren als gehaast (93%), brutaal (83%) en gevaarlijk (83%). Vanuit de missie om de leefbaarheid in steden te vergroten, installeert Swapfiets een reeks ludieke verkeersborden langs drukke fietsroutes in Amsterdam.
Verkeersborden met knipoog
De lente is hét seizoen om nog vaker de fiets te pakken naar kantoor, je sportles of een afspraak in het park. Hoewel Nederlanders gewend zijn om veel te fietsen, blijkt het best uitdagend om relaxed en zonder opgejaagd te worden op je bestemming aan te komen. Acht op de tien Amsterdamse fietsers vindt dat men zich vriendelijker zou kunnen gedragen en volgens driekwart houdt men te weinig rekening met elkaar op het fietspad. Om positief gedrag aan te moedigen en het fietsplezier te vergroten, installeert Swapfiets deze week een reeks verkeersborden met een knipoog langs drukke Amsterdamse fietsroutes. Suzanne Berings, General Manager van Swapfiets Nederland: “Met ons fietsabonnement bieden we members de optimale bewegingsvrijheid om zorgeloos te genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Toch kan het er, vooral op drukke Amsterdamse fietspaden, nogal verhit aan toe gaan. Zonde, want het is voor iedereen leuker als je zonder stress en gedoe onderweg van A naar B kunt fietsen. Met deze speelse actie willen we wat humor toevoegen op het fietspad. Zie het als een knipoog en positieve reminder; even naar iemand glimlachen, geduldig zijn of een knikje geven kan écht het verschil maken.”
Leefbare stad, leefbaar fietspad
De verkeersborden met knipoog zijn op 40 locaties verspreid door de hoofdstad te vinden. Samen met het circulaire businessmodel van Swapfiets, zijn de biobased borden gemaakt van materiaal dat voor 60% bestaat uit rijstvlies, 22% steenzout en 18% minerale oliën. Volgens Katelijne Boerma, ruim vijf jaar lang fietsburgemeester van Amsterdam geweest, kunnen de fietspaden wel een positieve boost gebruiken. “Er gaat bijna niets boven een mooie fietsrit door de stad. Zeker nu de zon zich steeds vaker laat zien, kan het echt magisch zijn om langs de grachten, kriskras door de stad of bijvoorbeeld het Vondelpark te fietsen. "