VARMBLIXT is de nieuwe limited collectie van Sabine Marcelis en IKEA

17-01-2023 (15:44) - Design

IKEA en de Rotterdamse designer Sabine Marcelis hebben hun krachten gebundeld en presenteren de nieuwe limited VARMBLIXT collectie. In deze collectie wordt de functie van licht in huis verkend in de vorm van schaduwspellen en lichtreflecties. VARMBLIXT is vanaf februari verkrijgbaar.

Marcelis ontwierp voor deze collectie zowel verlichting als glaswerk en vloerkleden. Daarbij zijn de opvallende vormen en warme kleuren - VARMBLIXT betekent ‘warme bliksem’ in het Zweeds - kenmerkend. Een voorproefje van de collectie werd afgelopen zomer gepresenteerd tijdens de Milan Design Week. De verlichting wordt toegevoegd aan het IKEA assortiment, de overige producten zijn limited.

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis (1985) werd geboren in Nederland en groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze studeerde industrieel ontwerpen aan de Victoria University in Wellington en vervolgde haar studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2011 afstudeerde. Na haar studie is ze in Nederland gebleven en opende ze ‘Studio Sabine Marcelis’ in Rotterdam. Het is niet de eerste keer dat Marcelis samenwerkt met IKEA: ze ontwierp voor de IKEA Art Event 2021 collectie een grote wandlamp, die kunst en functioneel design combineerde. Marcelis: "Met deze nieuwe collectie wil ik mensen inspireren om de functie van licht in huis te herontdekken. Licht is bepalend voor de sfeer in een ruimte en met de VARMBLIXT collectie geef je jouw interieur een nieuwe, gedurfde en artistieke twist.”

Sculpturale verlichting

Met VARMBLIXT laat Marcelis op een nieuwe manier zien hoe licht van invloed is op de sfeer en het gevoel in huis. Voor alle lampen in de collectie geldt dat ook wanneer ze uitstaan, het sculpturale objecten zijn die een ruimte karakter kunnen geven. Marcelis werkt graag met glas en dat is te zien in deze collectie. De lichtinval door het glaswerk was het uitgangspunt in de ontwerpen. 

Uitgesproken design

De twee tapijten in de collectie zijn geïnspireerd op de kleuren van de zonsondergang en gemaakt van 100 procent handgeweven wol. Het grote tapijt loopt over van dieporanje naar ambergeel, terwijl het kleinere tapijt een  overgang heeft van diepgeel naar lichtgeel. De ontwerpen geven de indruk dat er twee tapijten over elkaar heen gedrapeerd zijn, wat de illusie wekt van diepte. De minimalistische bijzettafels in donkerrood en mintgroen creëren opvallende kleurencombinaties in combinatie met de tapijten.