4 maanden na de Bitcoin halving, kunnen de crypto koersen weer omhoog?

4 maanden na de Bitcoin halving, kunnen de crypto koersen weer omhoog?

02-09-2024 (07:00) - Economisch

Het is alweer ruim 4 maanden geleden dat de Bitcoin halving heeft plaatsgevonden in deze cyclus. Voor die gebeurtenis heeft Bitcoin gigantische koersstijgingen meegemaakt. Maar nu de halving wat verder achter ons ligt, vraag je je af; wat gebeurt er nu? Lees deze blog goed door om te ontdekken welke potentiële gevolgen en ontwikkelingen te verwachten zijn zodat je de juiste beslissingen maakt op het gebied van in crypto investeren.

Een korte dip

De afgelopen paar cycli van bitcoin is het zo geweest dat er na een halving een korte dip volgde in de waarde. Ook dit keer was dat weer zo. Hoe dit komt? De beloningen voor miners werden immers ook gehalveerd. Hierdoor is Bitcoin op de korte termijn minder winstgevend. Het kan even duren voordat de markt zich aanpast aan deze nieuwe realiteit. Maar moet je je hier zorgen over maken? Absoluut niet! Historisch gezien zien we dat na een korte dip de Bitcoin koers vaak weer begint te stijgen. Ook de andere crypto koersen doen dan weer vrolijk mee, aangezien ze over het algemeen de Bitcoin koers volgen.

1,5 jaar lang een bull run

In de afgelopen bitcoin-halvingen hebben we keer op keer gezien dat de markt na de initiële dip een krachtige bull run beleeft. Deze bull markets kunnen wel tot 1,5 jaar duren, met aanzienlijke waardestijgingen als gevolg. Het is de tijd waarin geduldige investeerders worden beloond en nieuwkomers enthousiaster worden. Dit is het moment waarop strategie en vastberadenheid hun vruchten afwerpen.

Altcoins in opkomst

Naast bitcoin zijn altcoins ook een belangrijk onderdeel van de cryptomarkt. Altcoins komen vaak op als gevolg van een bullrun van bitcoin. Maar hoe komt dit precies? Mensen halen winst uit bitcoin en zoeken naar nieuwe kansen op de markt. Dit leidt op den duur tot een verhoogde interesse en meer investeringen in altcoins. Het is vergelijkbaar met goudzoekers die na het vinden van goud, op zoek gaan naar andere waardevolle mineralen in de buurt. Als kers op de taart brengen deze altcoins innovatieve technologieën en toepassingen met zich mee die een revolutie teweegbrengen in de industrie.

Minder miners

Je ziet ook vaak dat het aantal miners afneemt net na een halving en een korte prijsdip. Dit kan betekenen dat kleinere miners de handdoek in de ring gooien omdat ze de operationele kosten niet meer kunnen dekken. Dit klinkt aanvankelijk slecht, maar is juist gezond voor de markt. Deze schommelingen in het aantal miners kunnen ook een positieve invloed hebben op de lange termijn gezondheid van het netwerk. Minder miners betekent vaak dat er minder concurrentie is, wat de overblijvende miners een grotere kans geeft om beloningen te winnen en hun winstgevendheid te vergroten.

Meer mensen die bitcoin omarmen

Zoals we al eerder zeiden, is de beloning voor het minen van nieuwe blokken op de bitcoin blockchain de helft geworden na een halving. Wat het gevolg hiervan is? Ineens is er meer belangstelling voor bitcoin! Hoe dit komt? Veel mensen verwachten dat de prijs zal stijgen door de verhoogde schaarste. In de bitcoin community kijkt iedereen met optimisme uit naar de periode na een halving alsof het een groot evenement is. De reden hierachter? Voor veel mensen is dit vaak een kans om de waarde van hun bitcoin te zien stijgen, waardoor ze beter beseffen wat de voordelen van bitcoin zijn.

Een lagere inflatie

Verder is de lagere inflatie een begrip geworden na de halvering van bitcoin. Wist je dat bitcoin een vastgelegde maximale voorraad van 21 miljoen munten heeft? Deze maximale voorraad is het grootste verschil tussen bitcoin en andere valuta. Het gevolg hiervan? Er is een ingebouwde schaarste die het risico op inflatie vermindert. Tijdens de halving die elke vier jaar plaatsvindt, komen nieuwe bitcoins een stuk minder snel in omloop. Het voordeel hiervan? Dit mechanisme Bitcoin is minder gevoelig voor inflatie druk! Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun koopkracht willen beschermen.

Meer aantrekkingskracht voor langere termijn beleggers

De meeste mensen denken na over het kopen en vasthouden van bitcoin vanwege de mogelijke lange termijn winsten. Na een halving wordt deze strategie nog aantrekkelijker. Door de verminderde uitstroom van nieuwe bitcoins in de markt, wordt schaarste verder bevorderd. Dus, als je al bitcoin in je bezit hebt, zal je deze waarschijnlijk in waarde stijgen en zal je je investering er dubbel en dwars uit kunnen halen. Zo’n waardestijging is natuurlijk waar lange termijn beleggers op zitten te wachten en dat potentieel is voor hen dan ook heel aantrekkelijk en het motiveert ze om hun bitcoin vast te houden en zelfs meer te kopen tijdens prijsdalingen. Het is alsof je een zeldzaam kunstwerk koopt en weet dat de waarde alleen maar zal toenemen over tijd. Dit mechanisme versterkt het vertrouwen in bitcoin als een solide beleggingsoptie en stimuleert een geduldige benadering van beleggen.
 


Bureaus

Media

Marketing