ABN AMRO waarschuwt voor shouldering op Koningsdag

ABN AMRO waarschuwt voor shouldering op Koningsdag

25-04-2025 (10:49) - Economisch

ABN AMRO waarschuwt voor shouldering, het stiekem over de schouder meekijken bij het intoetsen van een pincode. Met name op drukke plekken, zoals vrijmarkten op Koningsdag, zijn mensen zich er niet van bewust dat andere mensen hun cijfercode kunnen zien bij het betalen.

Uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN AMRO blijkt dat 6 op de 10 mensen onvoorzichting om gaan met beveiligingscodes voor mobiel bankieren en betalen. Slechts een derde van de ondervraagden gebruikt voor toegang tot hun mobiel bankieren-apps een unieke cijfercode. Bovendien verandert ruim vier op de tien de codes voor bankzaken zelden tot nooit.

Het besef dat shouldering ook bij betalen via mobiel een risico vormt, lijkt nog niet algemeen bekend: bijna de helft laat anderen wel eens meekijken bij het invoeren van een cijfercode bij mobiel betalen. Bij het invoeren van de toegangscode tot de mobiel bankieren-app is dit vier op de tien.

Van kwaad naar erger

Als kwaadwillenden op het juiste moment meekijken en daarna je telefoon of bankpas in handen krijgen, kunnen ze overal bij: van je bankapp tot aan je DigiD. Als de fraudeur naast de pin- of toegangscode vervolgens ook de telefoon of pinpas van het slachtoffer weet te bemachtigen, kunnen ze vrijwel alles: van geld overmaken naar hun eigen rekening tot het doen van aankopen op andermans naam. 

"Zeker op drukke feestdagen zoals Koningsdag, wanneer er veel wordt betaald en het risico op shouldering groter is, is het extra belangrijk om alert te zijn", vertelt Marco Hendriks, Fraude Expert bij ABN AMRO.

Bewust van risico's

Nederlanders lijken zich wel degelijk bewust van de gevaren. Bijna twee derde van de ondervraagden weet dat het gebruik van dezelfde cijfercodes risico's met zich meebrengt, ruim de helft stelt dat dit ook geldt voor het zelden tot nooit wijzigen van codes. Hendriks: "Hoewel we best weten dat het verstandig is om overal een andere code te kiezen, en deze ook regelmatig te veranderen, wint gemak het vaak van veiligheid. Het hergebruiken van dezelfde code lijkt handig, maar maakt ook kwetsbaar voor fraude. Oftewel: dezelfde pin? Niet zo slim."


Bureaus

Media

Marketing