Bitcoin in 2022: wat zijn de verwachtingen?

23-01-2022 (15:56) - Economisch

We kunnen er de laatste jaren niet meer omheen: crypto. Het is met name sinds de coronacrisis dat steeds meer Nederlanders geld steken in dit digitale geld. 

 

Ben jij de trotste eigenaar van (een deel van een) Bitcoin of heb je interesse om erin te investeren? In dit artikel lees je meer over wat deze cryptomunt precies is, wat de Bitcoin verwachtingen voor 2022 zijn en wat je moet weten over Bitcoin.
 

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is de meest bekende cryptomunt die er bestaat. Dat is niet heel gek; het is namelijk ook de allereerste cryptocurrency ooit. Bitcoin werd in 2008 opgericht als antwoord op de financiële crisis. Steeds minder mensen hadden vertrouwen in banken en financiële instellingen, waardoor de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel ging groeien. Als antwoord daarop werd de Bitcoin opgericht door Satoshi Nakamoto, een programmeur of groep programmeurs die tot de dag van vandaag anoniem is gebleven. In dat jaar schreef Nakamoto een zogeheten whitepaper waarin de ins en outs van de Bitcoin werden beschreven.

 

Een jaar later vond de eerste transactie plaats met de digitale munt; er werd een pizza betaald voor maar liefst 10.000 Bitcoin. Tegenwoordig is dat ondenkbaar wanneer je weet dat één Bitcoin op 1 januari 2022 meer dan 40.000 euro waard was. Het grootste verschil van de Bitcoin (en andere cryptovaluta) met normaal geld is het feit dat cryptocurrency gedecentraliseerd is. Dat betekent dat er geen bank of andere financiële instelling als tussenpartij aanwezig is. Wat ook goed is om te weten, is dat de Bitcoin werkt op de blockchain. Dat is een soort online database waarin transacties kunnen worden goedgekeurd en opgeslagen. De blockchain bestaat uit een ketting van blokken oftewel goedgekeurde transacties.
 

Bitcoin door de jaren heen en de verwachtingen voor 2022

Binnen veertien jaar is de Bitcoin van een waarde van 0 euro naar duizenden euro’s gegaan. Sinds corona is de digitale munt ook nog eens flink gestegen. De laatste weken zijn er ups en downs op de koers te zien. De recordwaarde van november 2021 is voor nu even uit het zicht, maar dat betekent niet dat dat niet weer zou kunnen gebeuren. Omdat de Bitcoin erg volatiel (wisselend in waarde) is, kan het maar zo zijn dat de munt morgen weer een totaal andere waarde heeft. Uit de laatste weken blijkt voor nu dat de Bitcoin koers constant tussen de € 36.000 en € 42.000 ligt.
 
Dat betekent dat we de toekomst van de waarde van de Bitcoin niet kunnen voorspellen. Wel zijn er diverse analisten en experts die een aantal verwachtingen voor de munt hebben. Zo was 2021 een topjaar voor de Bitcoin en verwachten analisten in 2022 de € 100.000 te halen als waarde voor een Bitcoin. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit pas in december 2022 het geval zijn. Ook de jaren erna zien er rooskleurig uit voor de Bitcoin; als we de experts moeten geloven. Wanneer je je Bitcoin vasthoudt tot en met 2030 kun je prijzen tussen de € 210.000 en € 250.000 voor één Bitcoin verwachten. Wow!
 

Wel of niet investeren in Bitcoin?

Het antwoord op de vraag of je wel of niet in 2022 moet investeren in Bitcoin is dan ook duidelijk: ja. Met een beetje lef en risico kan het geen kwaad om (een deel van een) Bitcoin aan te schaffen. Het is wel belangrijk om dit alleen met geld te doen dat je kunt missen. Het volatiele karakter van cryptocurrency kan er zomaar voor zorgen dat de verwachtingen niet helemaal uitkomen zoals men nu denkt. Ben je nog een beetje huiverig om geld te steken in crypto? Kijk dan eens naar de volgende voordelen van de Bitcoin:

 

 • De kans is groot dat contant geld in de toekomst minder wordt gebruikt. De helft van de Nederlanders ziet cash zelfs voor 2030 volledig verdwijnen, blijkt uit onderzoek van Knab.
   
 • Omdat Bitcoin gedecentraliseerd is, heb je niet te maken met een bank of financiële instelling. Waar de waarde van normale valuta ontzettend afhankelijk is van inflatie is crypto dat niet. De Bitcoin heeft bijvoorbeeld een maximaal aantal munten (21 miljoen). Als dat aantal op is, wordt er niks bijgemaakt zoals bij gewone valuta wel kan.
   
 • De koers van Bitcoin kan nog wel eens heel hoog worden. Zoals je hierboven las, is Bitcoin kopen interessant omdat experts verwachten dat de cryptomunt nog veel meer waard gaat zijn.
   
 • Transacties met Bitcoin gaan razendsnel; ook naar het buitenland. Dat is wel even anders dan transacties met normale valuta.
   
 • Tot slot is Bitcoin kopen interessant omdat je vrijwel geen transactiekosten hoeft te betalen, zoals bij gewone valuta wel het geval is.


 

 


Bureaus

Media

Marketing