Budgetteren topprio voor Nederlanders in 2023

15-12-2022 (10:53) - Economisch

Uit onderzoek van het sociale investeringsnetwerk eToro, afgenomen onder 2.000 Nederlandse volwassenen, blijkt dat budgetteren voor steeds meer Nederlanders van belang is. In 2022 stond dit nog maar bij 31% - op de vierde plek - van de ondervraagden op het lijstje met goede voornemens. 

Meer dan de helft van de Nederlanders (56%) heeft bij de komende jaarwisseling goede voornemens, waarbij gezonder leven (51%) nog altijd op één staat, gevolgd door het stellen van financiële doelen (43%).

Buffer opbouwen

Voor 2023 stijgt het huishoudboekje naar plek twee op de lijst van goede voornemens, ruim 43% van de mensen stelt zich financiële doelen voor komend jaar. Wat daarbij opvalt, is dat maar liefst 32% van de ondervraagden zich voorneemt om een buffer op te bouwen voor moeilijke tijden. Dit is na het aanhouden van een budget (43%) en het sparen voor een grote aankoop (37%), de vaakst genoemde financiële doelstelling voor komend jaar.

Stijgende kosten

Van de ondervraagden die afgelopen jaar het voornemen hadden geld te sparen of investeren, zegt ruim 55% dit niet te hebben gehaald door de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Zorgen

Jean Paul van Oudeheusden, analist bij eToro: "De torenhoge kosten voor eerste levensbehoeften, zoals een woning en verwarming, domineren de krantenkoppen. De verschuiving in goede voornemens maakt duidelijk dat mensen erover nadenken hoe ze volgend jaar rond moeten komen. Meer sparen en het begroten van uitgaven zijn altijd al populaire goede voornemens, maar het feit dat dit nu na gezondheidsvoornemens zoals afvallen of stoppen met roken het vaakst genoemd wordt, zegt veel. Huishoudens maken zich zorgen."

Doelen volhouden

Geldgerelateerde voornemens worden over het algemeen beter nageleefd dan andere goede voornemens. Van de respondenten die begin 2022 financiële doelen had gesteld, zegt meer dan 41% van de respondenten deze nog altijd vol te houden. 16% hield het zes maanden vol, en 10% van de respondenten hield het tot eind maart vol. Ter vergelijking: slechts 35% van de mensen met goede voornemens op het vlak van gezondheid hield dit een jaar vol.

Investeren

Jean Paul van Oudheusden: “We hebben allemaal wel eens goede voornemens gemaakt waar we ons vervolgens niet aan hebben gehouden, om wat voor reden dan ook. In ons onderzoek geeft meer dan een kwart van de ondervraagden aan dat ze in 2023 willen gaan beginnen met investeren (29%) of dat ze meer willen investeren (27%). Er is helaas geen magische formule hoe je dat het beste kunt doen.

Ongebruikelijke voornemens

Wereldwijd werden respondenten gevraagd naar enkele van de meest ongebruikelijke voornemens die zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Ondervraagden namen zich voor minder sinaasappels te eten, Das Kapital van Karl Marx te lezen, streefden naar een televisiedebuut, of hoopten voor het einde van het jaar elk McDonald's Happy Meal speeltje te hebben verzameld.
 


Bureaus

Media

Marketing