Coronacrisis geen langdurige impact op toekomst Gen Z
10-03-2021 (06:30) - Economisch
De coronacrisis heeft geen langdurige impact op de toekomst van Generatie Z. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Oxford Economics in samenwerking met Snap. Gen Z (mensen geboren tussen 1995 en 2010) staat er minder slecht voor dan gedacht.
Het onderzoek, uitgevoerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Australië, toont aan dat Gen Z zelfs zal profiteren van de veranderingen in de manier waarop we wonen, werken en communiceren door COVID-19.
De voorspelling is dat tegen het jaar 2030 voor driekwart van de banen geavanceerde digitale vaardigheden nodig zullen zijn. Gen Z, die alle andere leeftijdsgroepen versloeg op het gebied van digitale vaardigheden - zal meer dan welke andere generatie dan ook kunnen profiteren van deze groeiende behoefte aan digitale vaardigheden. Drie Gen Z-eigenschappen zullen belangrijk worden op de werkvloer; wendbaarheid, creativiteit en nieuwsgierigheid.
Gen Z's aandeel in inkomen
Oxford Economics voorspelt dat Gen Z’s aandeel in het inkomen voor de totale economie tussen 2019 en 2030 stijgt van 3% naar 20%. Hun gemiddelde salaris stijgt in dezelfde periode met bijna 250%. Het inkomen van Gen Z zal groeien van $440 miljard op dit moment tot meer dan $3,5 biljoen, wat tegen 2030 het equivalent is van 11% van de totale gezinsuitgaven in de zes economieën.
Om ervoor te zorgen dat we jonge mensen ondersteunen en ze helpen om hun unieke vaardigheden optimaal te benutten na de pandemie, roept Oxford Economics op tot het nemen van de volgende stappen door het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs; de scholingskloof dichten, het onderwijs herinrichten, technologie gebruiken voor omscholing en een levenlang doorleren.