Misverstanden bij zzp'ers over beleggen

28-09-2022 (12:06) - Economisch

Beleggen wordt steeds populairder in Nederland, ook onder zzp’ers. Inmiddels belegt 38% van alle zelfstandigen, met name voor hun pensioen. Maar misverstanden over beleggen blijven nog bestaan, blijkt uit onderzoek van Knab. Wat zijn die misverstanden?

‘Beleggen is voor mannen in grijze pakken’

Het eerste misverstand richt zich op het clichébeeld dat er is van de ‘gemiddelde belegger’: mannen in grijze pakken. Ook zzp’ers lijken dit te bevestigen, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle ondervraagde mannelijke zzp’ers gaf namelijk 40% aan dat zij beleggen, tegenover 33% van de vrouwen.

Beleggen hoeft echter niet alleen voor mannen van toegevoegde waarde te zijn. Voor elke zzp’er is een blik op zijn of haar financiële toekomstplaatje van belang. En beleggen kan daar een belangrijk onderdeel van zijn.

‘Beleggen is voor rijke mensen’

Naast geslacht speelt ook het inkomen of vermogen van een zzp’er mee. Beleggen zou alleen voor rijke mensen zijn. Dit misverstand komt tevens naar voren in het onderzoek naar zakelijk beleggen bij Knab.

Van alle zzp’ers die meer dan € 20.000 spaargeld hebben, belegt 50% geld. Ondernemers met minder geld op hun spaarrekening doen dat een stuk minder vaak. Van hen belegt 24%. Maar beleggen kan met minder vermogen net zo goed interessant zijn. Beleggen met een paar tientjes per maand kan ook rendement opleveren waar je als zzp’er wat aan hebt. Hoe groot je inleg ook is: beleg altijd met geld dat je kunt missen en verdiep je in de bijkomende risico's.

‘Beleggen is voor later’

Als jonge zzp’er denk je wellicht nog niet actief na over je pensioen. Dat ligt nog zo ver in de toekomst. Onder de ondervraagde zzp’ers lijkt deze gedachte ook te leven. Zzp’ers met name sparen voor hun pensioen en doen dit vooral op latere leeftijd: van alle vijftigers doet 42% aan beleggen. Onder veertigers is dit aandeel 37% en bij dertigers blijft hiervan nog slechts 27% over. Dat is een gemiste kans, want over het algemeen geldt: hoe langer je belegt, hoe meer tijd je vermogen heeft om te groeien. 

‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Veel van de ondervraagde zzp’ers blijken (nog) niet te beleggen vanwege een gebrek aan kennis. Van alle vrouwen geeft 51% aan dat zij onvoldoende kennis hebben om te beleggen, en bij mannen gaat het om 30%. Ook onder jongeren en zzp’ers met minder spaargeld leeft deze gedachte vaker dan bij ouderen en zzp’ers met meer vermogen.

Voor beleggen is echter niet altijd veel kennis nodig. Uiteraard zul je zelf de inschatting moeten maken over welk deel van je vermogen je in beleggingen wilt steken, maar tegenwoordig hoef je niet de beurs continu zelf in de gaten te houden. Er zijn namelijk veel beleggingsproducten die je kunt afnemen waarbij experts de specifieke beleggingen voor jou doen.

Beleggen en andere manieren voor pensioenopbouw

Beleggen is dus tegenwoordig toegankelijker dan zzp’ers lijken te denken. Naast beleggen voor het pensioen, zijn er ook andere manieren om een spaarpotje voor later op te bouwen. Zo kun je ook sparen, pensioensparen en pensioenbeleggen.

Of beleggen iets voor jou is, is een persoonlijke afweging. Dit artikel is dan ook niet bedoeld voor advies om te gaan beleggen. Bij beleggen komen kosten en risico’s kijken. Je beleggingen kunnen in waarde stijgen, maar ook dalen.

 


Bureaus

Media

Marketing