Nederland verduurzaamt door stijgende energieprijzen
01-02-2022 (12:10) - Economisch
Bijna zeven op de tien Nederlanders die de woning in 2022 gaan verduurzamen, doen dit vanwege stijgende energieprijzen. Daarnaast is men bang de energierekening niet meer te kunnen betalen waardoor de kachel vaak uitblijft om energie te besparen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.
Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens verwacht bij de volgende afrekening meer te gaan betalen voor gas en elektriciteit. De meest genoemde reden daarvoor is het stijgen van de energieprijzen en de daaraan gekoppelde belastingen. Minder dan 10% van de huishoudens denkt juist minder te gaan betalen. Deze groep heeft in de afgelopen 12 maanden de woning vaak al verduurzaamd.
Toenemende invloed op verduurzamen
De sterk gestegen energieprijzen hadden tot nu toe een relatief beperkte invloed op het besluit om te verduurzamen. Een kwart van de Nederlanders die de woning in 2021 verduurzaamde geeft aan dat deze stijging invloed heeft gehad. Nederlanders die hun woning in 2022 gaan verduurzamen zijn sterker beïnvloed door de stijgende energieprijzen. Bijna zeven op de tien geven aan dat dit van invloed is geweest op hun besluit.
Kachel blijft uit
Van de Nederlanders die de woning hebben verduurzaamd maakt bijna één op de vijf (19%) zich regelmatig zorgen dat ze de gas- en energierekening niet meer kunnen betalen. Bewoners van een huurwoning maken zich het vaakst zorgen over het niet kunnen betalen van de rekening (28%). Daarbij laten bijna vier op de tien verduurzamers de kachel uit om energie te besparen (38%) ook als het koud is in huis. Vrouwen (46%) laten vaker de kachel uit dan mannen (32%).