Nederlander steeds vaker op stap; economie profiteert

Nederlander steeds vaker op stap; economie profiteert

18-04-2023 (09:55) - Economisch

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn Nederlanders er massaal op uit getrokken, op zoek naar vermaak buitenshuis en vakanties in eigen land. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden is de consument nog steeds bezig aan een ‘inhaalslag’.

Zo steeg het aantal creditcardtransacties in de categorie Entertainment in het eerste kwartaal met 32 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook fysiek winkelen wint terrein terug van online shoppen. Dit blijkt uit de nieuwste editie van ICS Creditcard Facts, waarin de Nederlandse creditcardtransacties in het eerste kwartaal van 2023 in verschillende categorieën zijn geanalyseerd.

Inhaalvraag

Sinds de heropening van onder andere winkels, horeca, bioscopen en pretparken eind januari vorig jaar en het vervallen van coronarestricties - zoals de anderhalve meter-maatregel en het coronatoegangsbewijs - in februari 2022, is sprake van een inhaalvraag. Naast de flinke stijging in het eerste kwartaal van het totale aantal creditcardtransacties bestemd voor vermaak buiten de deur, valt op dat Eten & Drinken (+31 procent), waar onder meer restaurants onder vallen, fors steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal transacties bestemd voor thuisbezorging nam daarentegen juist af.

Fysiek winkelen herwint terrein

Terwijl de verhouding tussen online shoppen en buitenshuis winkelen in het eerste kwartaal van 2022 nog op 63 versus 37 procent lag, is dit een jaar later verschoven naar 59 versus 41 procent. Consumenten lijken dus langzaam terug te keren naar de winkelstraten. Bij fysieke winkels lag in het eerste kwartaal van dit jaar vooral het aantal aankopen in de categorieën Muziek & Boeken (+50 procent) en Consumentenelektronica (+41 procent) veel hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Vaker een creditcard

“Nederlanders gebruikten in het vorige kwartaal weer steeds vaker hun creditcard. Het totale aantal transacties is in deze periode met 13 procent toegenomen, vooral in fysieke winkels. Zo bieden de voordelen van een creditcard - zoals de aankoopbescherming en aflevergarantie - juist in deze tijd extra zekerheid. Hoewel de inflatie in de loop van vorig jaar flink is opgelopen, liggen de totale bestedingen in het eerste kwartaal van 2023 maar liefst 17 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden”, vertelt David Compier, CCO van ICS."

Reizen in eigen land

In alle reiscategorieën, is het aantal transacties sterk gestegen (+22 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal hotelboekingen in Nederland steeg met 39 procent, en nam ook in het buitenland flink toe (+40 procent). In vergelijking met de periode van vóór corona wordt wel minder gereisd. Zo is het totale aantal transacties in deze categorie 10 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019. Dat geldt in het bijzonder voor reistransacties in Nederland (-19 procent). 


Bureaus

Media

Marketing