Onderzoek: vertrouwen in energiemaatschappijen extreem laag

29-06-2023 (11:22) - Economisch

De Nederlandse huiseigenaar voelt zich steeds verder verwijderd van de grote energiebedrijven. Hogere energiekosten vanwege doorberekeningen van de netbeheerder en een halvering van de vergoeding voor overtollige zonne-energie doen dit geen goed. Uit nieuw onderzoek onder Nederlandse woningeigenaren blijkt dat het grote merendeel geen vertrouwen heeft in energiemaatschappijen:

Meer dan vier op de vijf (84,5 procent) huizenbezitters vinden dat deze bedrijven de economische situatie misbruiken om aan hen te verdienen, terwijl veel huishoudens moeite hebben om de hoge rekeningen te kunnen betalen.
Bijna 70 procent verwacht bovendien dat energiemaatschappijen de prijzen ook in 2024 kunstmatig hoog zullen houden.
Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlandse woningeigenaren in opdracht van het beursgenoteerde Otovo, de grootste online marktplaats voor de installatie van zonnepanelen in Europa.

Tegenwerken verduurzaming

Recent maakten Nederlandse netbeheerders bekend de rekening voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door te gaan berekenen aan de consument. Dit is volgens hen nodig om het stroomnetwerk stabiel te houden vanwege het sterk wisselende aanbod van zon- en windenergie.
“De kosten voor het stabiliseren van het stroomnet doorberekenen aan de consument, die juist vanwege de hoge energiekosten wil verduurzamen, is oneerlijk. Zij worden daarmee gestraft en dat gaat de verduurzaming en de energietransitie tegenwerken”, zegt Andreas Thorsheim, CEO van Otovo.

Zonnepanelen ongunstig voor inkomsten energiemaatschappij

Bijna zes op de tien Nederlandse woningeigenaren willen vanwege de hoge energieprijzen zelfvoorzienend(er) worden in de energieopwekking. Echter meent bijna een derde van de respondenten dat energiemaatschappijen liever niet willen dat mensen zonnepanelen hebben, omdat ze dan minder inkomsten genereren.
Thorsheim: “Het wantrouwen ten aanzien van energiemaatschappijen wordt bevestigd in het onderzoek. Op een schaal van 0 tot 10 komen energiemaatschappijen gemiddeld niet hoger uit dan een 4,6. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde vertrouwen in financiële instellingen / banken (4,6), de Europese Unie (4,5) en overheidsinstanties (4,5). Dit geeft duidelijk aan hoe Nederlanders tegen de situatie aankijken.”

Energiemaatschappijen en overheid spelen onder één hoedje

Ook in de nabije toekomst zijn de vooruitzichten niet gunstig, vermoeden woningbezitters;
tweederde verwacht namelijk dat energiemaatschappijen de prijzen in 2024 kunstmatig hoog zullen houden. Dertig procent van de Nederlandse woningbezitters vindt dat de overheid onder één hoedje speelt met de energiemaatschappijen. Prijsonderhandelingen tussen overheid en energiemaatschappijen moeten dan ook openbaar gevoerd worden, zegt ruim acht op de tien. Nationaliseren van de energiemarkt vindt 59 procent van de huiseigenaren een goed idee.

Otovo ziet de belangstelling in een zonnepaneel-abonnement enorm toenemen. In Nederland dekken abonnementen slechts drie procent van de markt. In andere Europese landen ligt dit percentage een stuk hoger. “De hoge kosten voor energie, zoals ook de recente stijging van de gasprijs in Nederland, is voor veel Nederlanders een aanleiding om over te stappen op duurzame energie. Dat is een positieve ontwikkeling. Het is jammer om te constateren dat de energiemaatschappijen die ontwikkeling dus nu afremmen door de consument, die juist van de hoge energiekosten af wil, toch weer op de kosten te jagen”, zegt Thorsheim.
 


Bureaus

Media

Marketing