Salarisgids 2024: hoge salariseisen blijven, bedrijven zijn terughoudend
Michael Page heeft haar jaarlijks salarisgids gepubliceerd die inzicht geeft in het salaris van meer dan 90 verschillende beroepen in zeven sectoren in Nederland.
In 2022 en 2023 vond er een overvloed van baanwisselingen plaats die vaak gepaard gingen met aanzienlijke salarisstappen. Maar de verwachte krimp van de economie in het eerste halfjaar van 2024 dwingt bedrijven om kostenbewust te opereren waardoor de salarisafstemming moeilijker gaat. Volgens de gids stijgen de salarissen in 2024 minder fors, en zijn werkgevers terughoudend met het bieden van bovengemiddelde salarissen. Salarisaanbiedingen en verhogingen zullen afzwakken ondanks de krappe Nederlandse arbeidsmarkt. Als reactie hierop gebruiken werkzoekenden AI om hun kansen te vergroten ondanks hun hoge eisen.
Onderhandelingen
Salaris blijft een prioriteit voor zowel werkgevers als werkzoekenden en speelt een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van vacatures. Het is opvallend dat veel werkzoekenden hoge salarissen eisen bij potentiële nieuwe werkgevers. Maar door de economische ontwikkelingen blijven bedrijven terughoudend en zijn ze niet bereid om de eisen van de werkzoekenden tegemoet te komen. Dit geldt ook voor de verhoging van salarissen. Het zorgt voor langere onderhandelingsprocessen waar werkgevers en sollicitanten dichter bij elkaar proberen te komen met afspraken over flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden en opleidingen.
De rol van AI
AI wordt veel gebruikt in wervingsprocessen door zowel werkgevers als werkzoekenden. Werkgevers gebruiken AI om cv’s te beoordelen, profielen te beoordelen en vacatureteksten te schrijven. Volgens Joost Fortuin, senior managing director Page Group NL, gebruiken werkzoekenden AI in hun zoektocht naar passende banen en ter voorbereiding op het sollicitatieproces: “Werkzoekenden gebruiken bijvoorbeeld AI om hun cv's te beoordelen om ze vervolgens te verbeteren. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op een gesprek”.
Vaardigheden belangrijker en specialisten over de grens
Wat experts bij Michael Page in het algemeen opvallend vinden is de groeiende behoefte aan goede soft skills bij nieuwe werknemers. Vroeger werd er vaak een checklist op basis van het CV afgewerkt, terwijl er nu meer vraag is naar vaardigheden zoals probleemoplossende vaardigheden, flexibiliteit en kritisch en analytisch denkvermogen. Daarnaast blijkt ook dat de vooral in de digitale IT- en digitale sector vacatures worden ingevuld door buitenlandse professionals. Deze professionals zijn ook goedkoper doordat de prijzen in Zuid-Europese of Arabische landen doorgaans lager liggen.