AFAS Foundation en Free A Girl gaan door

19-01-2023 (13:46) - Marketing

AFAS Foundation en Free a Girl zetten hun samenwerking voort om zoveel mogelijk kinderen wereldwijd te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Komend jaar zal Free a Girl zich focussen op een nieuw project in Thailand waar zij inzetten op het bevrijden van kinderen die seksueel worden uitgebuit en het opzetten van een netwerk met informanten om uitbuiting te voorkomen.

Thailand is een van de landen waar innovaties dringend nodig zijn omdat vraag en aanbod van uitbuiting steeds meer online plaatsvindt. Jonge slachtoffers worden daardoor onzichtbaar voor de lokale partners van Free A Girl. Om dit te bestrijden, is er onder andere online onderzoeksprogramma Smart Rescue ontwikkeld.

Drie projecten

AFAS Foundation heeft de afgelopen vijf jaar intensief met Free a Girl samengewerkt. Gedurende deze periode zijn er drie grootschalige projecten opgezet: het online onderzoeksprogramma Smart Rescue, de School for Justice in India en Nepal en het activeren van een bevrijdingsteam in Laos. AFAS Foundation en Free a Girl werken ook komende jaren gezamenlijk aan de doelstelling om zoveel mogelijk kinderen wereldwijd te beschermen. 

Online onderzoeksprogramma

Waar kinderen vroeger in bars of bordelen werden aangeboden, gebeurt dit tegenwoordig ook online. Free a Girl heeft met ondersteuning van AFAS Foundation een online onderzoeksprogramma Smart Rescue ontworpen voor het traceren, analyseren en bestrijden van (online) seksuele uitbuiting. Met deze informatie kunnen de bevrijdingsteams en politiepartners interventies plegen en kinderen bevrijden op locaties die voorheen onzichtbaar waren.

Situatie veranderd

Kelly Schut, hoofd programma’s van Free a Girl: “De afgelopen jaren hebben we dankzij de steun van AFAS Foundation een online onderzoeksprogramma kunnen ontwikkelen. Door deze samenwerking hebben er 32 online onderzoeken plaatsgevonden, wat heeft geleid tot het vinden van 12 kinder- en vrouwenuitbuiters. Ik ben blij dat we dit nu kunnen voortzetten in Thailand. Hier zijn we al langer actief, maar de situatie, locatie en doelgroep van seksuele uitbuiting van kinderen is behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren. Hierdoor is het noodzakelijk om nieuwe manieren te zoeken waardoor kinderen opgespoord en bevrijd kunnen worden.”

Digitaal tijdperk

De opschaling van de nieuwe aanpak wordt mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. Gerben Eversdijk, directeur van AFAS Foundation: “We leven in een digitaal tijdperk en kunnen in Nederland goed meekomen op dit gebied. De aandacht moet dus juist naar de landen waar innovaties op het gebied van digitalisering niet zo snel gaan als bij ons. Wij zijn er dan ook trots op dat AFAS Foundation dit cruciale project in Thailand kan ondersteunen en de succesvolle samenwerking met Free a Girl kan voortzetten.

Hiertoe worden niet alleen lokale cyberbeveiligingsprofessionals opgeleid in online detectiemethoden, maar zullen we ook op scholen en in kwetsbare gemeenschappen spreken over de gevaren van SEC, social media en sexting. Zo wordt er meer bewustwording gecreëerd over de gevaren en kunnen we nog meer kinderen beschermen tegen seksuele en online uitbuiting.”

School for Justice

Het project School for Justice is een programma tegen seksuele uitbuiting in Laos. Om straffeloosheid aan te pakken, is het School for Justice programma opgezet om slachtoffers in India en Nepal op te leiden. Met dit programma kunnen slachtoffers en dochters van slachtoffers van seksuele uitbuiting de beste advocaten, para-legals, politieagenten, sociaal werkers, sociologen en journalisten in hun land worden en samen de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen aangaan. Het bevrijdingsteam in Laos heeft ervoor gezorgd dat nu al 74 meisjes en vrouwen zijn bevrijd uit situaties van seksuele uitbuiting.


Bureaus

Media

Economisch