
Koningsdag is het nieuwe 1 april
Koningsdag lijkt wel het nieuwe 1 april. Het ene na het merk probeert aan te haken op deze dag met opvallende acties. Het grote verschil? Begin deze maand probeerden ze je nog in de maling te nemen, nu staan ze juist klaar om je uit de brand te helpen. Deze vijf merken zijn de grootste redders in nood:
1. HEMA
Mannen kunnen letterlijk overal hun behoefte doen tijdens Koningsdag: op elke straathoek van de stad staan wel uriniors. En als die even bezet zijn, dan is er altijd nog een boompje, een gracht of, als het echt niet anders kan, een willekeurige voordeur. Vrouwen daarentegen hebben al geluk als er ergens een Dixi zonder wachtrij staat. En of het toilet op de boot nog begaanbaar is, is nog maar de vraag.
"Het tekort aan openbare toiletten kan voor veel vrouwen echt een domper zijn tijdens Koningsdag", vertelt HEMA. Daarom deed de oer-Hollandse keten een tijdje terug een oproep aan iedereen die zijn van zijn thuistoilet een openbare voorziening wil maken tijdens Koningsdag. En met succes: inmiddels staat de teller op 271 extra wc's. De koploper is Amsterdam (100), gevolgd door Utrecht (24) en Den Haag (22). Wil je nou ook je toilet open stellen voor publiek? Aanmelden is nog mogelijk.
2. Fritz-Kola
Dat je de hele tijd naar de toilet moet, komt naar natuurlijk door al dat bier... uhh Fritz-Kola. Gelukkig lost het van oorsprong Duitse merk een ander Koningsdagprobleem op: wat trek je in hemelsnaam aan? Samen met street artist Laser 3.14 dook Fritz de Amsterdamse thrift shops in opzoek naar afgedankte oranje items. Het resultaat is een limited collectie met de tekst 'Unity Wears The Crown'.
Waarom deze boodschap? Bijna 32% van de feestvierders voelt zich op Koningsdag meer verbonden met mensen buiten hun eigen bubbel, versus 21% op een doorsneedag. "Door kunst, duurzaamheid en activisme te combineren, laten we zien waar we als fritz-kola voor staan: eigenzinnig en altijd op zoek naar manieren om mensen dichter bij elkaar te brengen", vertelt het merk.
3. Tikkie
Zaken op de vrijmarkt van vroeger gingen allemaal handje contantje. Wie geen cash op zak had, kon op een ongemakkelijk moment rekenen bij zijn of haar favoriete kraampje. Anno 2025 heeft bijna niemand meer flappen op zak, en gaat bijna al het betaalverkeer via de smartphone. Deze trend zag Tikkie vorig jaar al: tijdens de vorige Koningsdag werden er maar liefst 612.000 Tikkies afgetikt, een stijging van 24% vergeleken met 2023.
Aan de hand van Tikkie-omschrijvingen kon de app na gaan, waar de meeste betaalverzoeken om gingen, en dat waren niet de rommelmarkten. Op één staat eten met ruim 18.000 transacties met een gemiddeld bedrag van €59. De tweede plaats is voor, hoe kan het ook anders, bier. We proosten al te graag op Willie met minimaal 3700 transacties. Ook dit jaar is het betalen van tikkie appeltje-eitje met een gemakkelijke QR-code.
4. BURST
Je kent het wel: sta je lekker te dansen op een festival, maar voor dat je het weet worden jouw (houterige) dansmoves gefilmd door een of andere Anne-Fleur die zo graag de drop van haar lievelingsplaat wil filmen. Of nog erger: 'feestgangers' die van begin tot eind het hele festival vastleggen!
Het inmiddels uitverkochte Burst, het Koningsdagfestival van de makers van Loveland, hebben daar dé oplossing voor gevonden. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een heuse 'phone pouche', die alleen geopend kan worden in speciaal daarvoor aangewezen zones op het terrein. Daar kan iedereen even bellen, appen of die verloren vriend zoeken, maar op de dansvloer geldt: geen telefoons, alleen muziek en verbinding. Ahh, weer een Koningsdagfrustratie minder.
5. STËLZ
Dan de laatste irritatie: drankjes die al snel warm worden tijdens het varen. Gelukkig is daar de STËLZ Blikkenbelt, een koelbox in heupriemformaat waarin je tot zes ijskoude drankjes kan bewaren. Zeg maar vaarwel tegen lauwe slokken seltzer!
Voor mede-oprichter Glenn Cornelisse was het altijd al een droom om een oranjeactie te bedenken die potentieel dezelfde cultstatus hebben als de brulshirts van Heineken en de bierjurkjes van Bavaria. "Ik keek daar vroeger echt tegenop. En nu hebben we zelf een team dat zulke dingen bedenkt. Dat is toch vet?"
Voor de campagne werd zowel een gelikte video met een professionele camera als een ruwere variant met een mobiel geschoten. "Soms is lelijk gewoon beter. Je voelt sneller dat het echt is, alsof het door de community zelf is gemaakt. Het hoeft niet perfect", vertelde hij laatst tegen FONK.
Wil je meer weten over de social strategie van STËLZ? Cornelisse vertelt meer daarover in De Social Serie in FONK #413. Heb je geen abonnement, koop de losse editie hier.