McDonald’s lanceert collectie met gouden sieraden van echt zwerfafval

McDonald’s lanceert collectie met gouden sieraden van echt zwerfafval

16-08-2022 (07:30) - Marketing

Vuilnis waardevol maken, dat is wat McDonald’s wil doen. De restaurantketen introduceert vandaag een super limited edition collectie 14 karaat gouden en vergulde sieraden, gemaakt van echt zwerfafval.
 
Onder andere oorbellen van Fritessaus-bakjes en een ring van een Big Mac-doosje zullen binnenkort te bewonderen zijn bij de happy few die de sieraden mogen dragen. McDonald’s introduceert ze namelijk als actie tegen zwerfafval en alleen gasten die hun afval in de prullenbak gooien, maken kans op deze collectie.
 

Op de grond gekwakt

De zeven sieraden, lekker overdreven bling en groot, begonnen hun leven als verpakkingsmateriaal van McDonald’s, maar werden ergens in Nederland achteloos op de grond gekwakt. De restaurantketen raapte ze op, voorzag ze van een laag goud en kristallen, en gaf zo letterlijk glans aan afval. Hiermee zijn de sieraden dus ook een statement tegen rondslingerend vuil. De sieraden zijn niet te koop, maar worden weggeven aan mensen die hun afval ‘gewoon’ in de afvalbak gooien. Dat werkt zo: bij elk van de meer dan 250 McDonald’s restaurants staat één gouden afvalbak en een deurwaarder bepaalt van tevoren bij welke bak en op welk exact tijdstip de prijzen zullen vallen. Iedere gast die tussen nu en 12 september z’n afval in een gouden bak gooit, maakt zo automatisch kans op een van de glimmers. Nederland schoon, jij bling, iedereen blij, is het motto.
 
 
 

Strijd tegen zwerfafval

De actie komt niet uit het niets vallen. McDonald’s zet zich al langere tijd in tegen zwerfafval. In elk restaurant houdt gemiddeld één werknemer zich bijvoorbeeld bezig met het opruimen van rondslingerend vuil in een brede straal rondom de restaurants. Daarnaast gebruikt de keten steeds duurzamere verpakkingen: plastic rietjes behoren tot de verleden tijd, steeds meer producten in een wikkel in plaats van een doosje en het kunststof bestek is vervangen door FSC-gecertificeerde houten exemplaren.
 

 

Bureaus

Media

Economisch