NPO Zapp wil schaamte rondom armoede bij kinderen doorbreken

NPO Zapp wil schaamte rondom armoede bij kinderen doorbreken

04-04-2023 (13:10) - Media

NPO Zapp behandelt van zondag 9 tot en met zondag 16 april op eigen wijze het thema armoede tijdens de Week over Armoede. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Via specials en online programma’s wil de kinderzender het gesprek openen en daarmee de schaamte die bestaat rond dit thema doorbreken.

Uit cijfers van het Centraal Plan Bureau blijkt dat in 2022 meer dan 200.000 kinderen in armoede leefden. Dat is 1 op de 13 kinderen in Nederland. Het CPB stelt dat als de laagste inkomens het in 2024 moeten stellen zonder tijdelijke toeslagen, nog meer Nederlanders in armoede belanden. Volgens een schatting van het CPB leven volgend jaar 995.000 Nederlanders, onder wie veel kinderen, onder de armoedegrens. Naar verwachting stijgt het aantal kinderen dat in armoede opgroeit naar 7,1 procent in 2024. Dat zijn ruim 230.000 kinderen.2

Robert Fortuijn, genremanager Kinderen NPO: “We merken dat het onderwerp armoede steeds meer speelt binnen onze Zapp-doelgroep. Als je de cijfers van het CBP ziet, is het duidelijk dat het om een significante groep kinderen gaat. We zeggen in Nederland vaak dat je niet arm kunt zijn, maar dat kan dus wél. In de programma’s die we uitzenden komen voorbeelden voorbij waarin beide ouders werken en toch niet rond kunnen komen.”

In de programma’s op NPO Zapp komen kinderen zelf aan het woord over armoede. Zo vertelt een kind in de special van Het Klokhuis, “Als je weinig geld hebt” (NTR): “Ik zorg vooral voor mijn twee zusjes. Mijn vader is er heel weinig. Hij heeft twee banen. Overdag en ’s nachts. Hij werkt keihard. En nog hebben we bijna geen geld.” Kinderen proberen hun situatie ook te verbergen, zo zegt een ander kind: “De ergste dag vind ik de eerste dag na de zomervakantie. Als iedereen vertelt waar ie op vakantie geweest is. En ik ben dus nergens geweest. Maar dan verzin ik maar wat.” Of “Als ik jarig ben, kan ik niet trakteren, omdat we daar het geld niet voor hebben. Dus meld ik me die dag ziek op school.”

Fortuijn vervolgt: “Doordat er zo’n taboe op het onderwerp rust, voelen kinderen schaamte om erover te praten. Dat willen we doorbreken door kinderen uit te leggen wat armoede is en hoe gezinnen in zo’n situatie kunnen belanden. Kinderen die ermee te maken hebben willen we stimuleren om erover te praten.”

Als kinderen vragen hebben en meer willen weten over armoede kunnen ze terecht op de verzamelpagina. Daar staat een overzicht van alle programma’s en informatie rondom het thema. Kinderen die erover willen praten kunnen contact opnemen met de Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem via 0800-0432 of chat op kindertelefoon.nl.

NPO Zapp staat van zondag 9 tot en met zondag 16 april in het teken van armoede op televisie en de online kanalen van NPO Zapp. Meer informatie is te vinden op zapp.nl/armoede.  


Bureaus

Marketing

Economisch