VPRO wil feest voor de geest zijn

29-10-2008 (10:36) - Media

Gistermiddag, in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, presenteerde de VPRO de programmering van het komende seizoen. Tegelijkertijd vond de aftrap plaats  van de grootscheepse ledenwerfcampagne die 30.000 nieuwe VPRO-ers moet gaan opleveren. ReclameWeek was erbij en doet uitgebreid verslag.

Hoofdredactrice televisie bij de VPRO, Karen de Bok, nam gistermiddag de presentatie voor haar rekening. In een rap tempo vertelde ze wat de VPRO deze herfst en winter allemaal voor ons in petto heeft. Programmamakers en presentatoren zoals Geert Mak (In Europa), Pieter van der Wiel (Noorderlicht) en Paul van de Gaag (OVT), vulden haar aan met de nodige inside information.

Feest voor de geest
Maar eerst gaf directeur Marieke Schoenmakers het startsein van de nieuwe ledenwerfcampagne. Op 1 april 2009 zal namelijk de vijfjaarlijkse ledentelling onder de publieke omroepen plaatsvinden, op grond waarvan radio- en televisiezendtijd zal worden (her)verdeeld.

Op dit moment heeft de VPRO ruim 330.000 leden in het bestand. Om de zendtijd uit te breiden zoekt de omroep 30.000 nieuwe leden. De slogan van de werfcampagne, ‘Feest voor de geest’, duidt op de inhoud en diepgang van de programma’s. Volgens Schoenmakers het sterkste punt van de VPRO.

In de winterprogrammering krijgen veel succesvolle programma’s een vervolg. Rond de feestdagen gaat de vierde editie van Wintergasten van start. Joris Luyendijk neemt de anderhalf uur durende marathoninterviews weer voor zijn rekening en heeft onder anderen schrijfster Isabel Allende weten te strikken als gesprekspartner.

Onnozel
Het vervolg van de veelbekeken serie In Europa begint op 30 november en beslaat de tweede helft van de vorige eeuw: tijden die presentator Mak voor een deel door eigen ogen heeft meegemaakt. In de uitzending over het roerige jaar 1968 is de historicus zelfs zelf de hoofdpersoon en haalt hij herinneringen op in Ruigoord. Mak: ‘Als ik mezelf van toen nu zou tegenkomen  denk ik dat we ruzie zouden krijgen. Ik dacht veel te onnozel  na over het communisme en over macht’.

Andere programma’s die komend seizoen een vervolg zullen krijgen, zijn onder meer Vrije Geluiden en 3VOOR 12. De twee muziekshows vieren dit jaar hun respectievelijk twintig- en tienjarig jubileum. Ron van der Sterren kondigde aan dat 3VOOR 12 op 1 januari een nieuwe website met online tv lanceert.

Jos de Putter van Tegenlicht introduceerde de term ‘furture affairs’. Via gedurfde en tegelijkertijd gedegen analyses gaat het programma haar kijk geven op ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven. ‘We werken dit seizoen volgens deze scherpe profilering. Het liefst stellen we dingen namelijk vooraf vast in plaats van naderhand, ook al gaat dat soms wel eens fout.’

Mobiel aftappen
Nieuwe programma’s zijn er natuurlijk ook. Goudzoekers (werktitel) is een nieuwe documentairereeks over geldzaken die op 7 januari begint. Gepoogd wordt om ‘dwars door financiële slimmigheden en goocheltrucs van de professionals heen te prikken’. Er wordt onder meer ingegaan op de werking van zwart geld en pensioenen.

Vanaf  13 december komt de VPRO met een nieuwe documentairevorm waarmee het de jongeren voor het genre wil interesseren. In Tapz 24/7 laten Nederlandse jongeren 24 uur per dag hun mobiel aftappen. Telefoongesprekken, sms-berichten, foto’s en video’s worden meteen naar de website gestuurd, waarop kijkers direct kunnen inloggen. De documentaire (mobimentary) is een montage van het materiaal van de vier hoofdpersonen.

Geheimzinnig
Nogal geheimzinnig werd er gedaan over een talkshow die Raoul Heertje vanaf 2  januari op Nederland 3 gaat presenteren. Meer dan de titel – ‘Circus Heertje’ – en de vermelding dat ‘het geen gewone talkshow’ wordt, wilde Karen de Bok er niet over kwijt.

Een andere nieuwkomer is  ‘Iets met boeken’. Van deze coproductie van de VPRO en het Vlaamse Canvas was afgelopen zondag op Nederland 2 al de eerste aflevering te zien. De presentatie is in handen van Jan Leyers en Leon Verdonschot. ‘Het idee én de titel kwamen van Gerrit Komrij’, zegt Verdonschot. ‘Hij zag ons op een cocktailfeestje en zei: ”Jongens, jullie moeten samen iets met boeken gaan doen”. En zulks geschiedde.’

(BvdM)
 


  



Bureaus

Marketing

Economisch