Le Guess Who?-oprichters Johan Gijsen en Bob van Heur ontvangen Utrechtse Maartenspenning

Le Guess Who?-oprichters Johan Gijsen en Bob van Heur ontvangen Utrechtse Maartenspenning

09-12-2022 (10:41) - Mensen

Op donderdagavond werd in TivoliVredenburg de Maartenspenning uitgereikt aan Johan Gijsen en Bob van Heur, oprichters van het internationale festival Le Guess Who?. De stedelijke onderscheiding is in het leven geroepen voor bestuurders die zich op cultureel terrein op een buitengewone manier voor Utrecht hebben ingezet.

Burgemeester Sharon Dijksma: “Jullie hebben Le Guess Who? ontwikkeld tot een uniek, internationaal toonaangevend festival met grensverleggende programmering. Met 15 jaar Le Guess Who? hebben jullie een wereld van verschil gemaakt voor nieuwe artiesten. Maar ook hebben jullie Utrecht een heel vanzelfsprekende plek gemaakt voor diversiteit, voor integratie van mensen, culturen, muziekstijlen en kunstvormen.”

In TivoliVredenburg vond het afscheidsfeest van Johan Gijsen plaats: na 16 jaar nam hij afscheid van de organisatie omdat het tijd is voor een volgende stap. Bob van Heur blijft actief als artistiek directeur van het festival. Onder leiding van de twee jeugdvrienden is Le Guess Who? uitgegroeid tot een festival dat internationaal wordt geroemd, met toonaangevende programmering in poppodia, theaters, kerken, buurthuizen, creatieve broedplaatsen, werfkelders, musea en nog veel meer. Jaarlijks reizen bezoekers uit meer dan 50 landen naar Utrecht voor het festival.

“De wereld is verbonden met Utrecht en Utrecht is verbonden met de wereld door Le Guess Who?”, aldus Sharon Dijksma. Ze voegde eraan toe: “Je weet niet aan welk avontuur je begint, wie je gaat tegenkomen, en wat je te wachten staat. Je weet alleen dat je het nog nooit gehoord hebt en dat het ongetwijfeld ongelooflijk gaaf wordt. Deze mindset zou ik wensen voor iedereen. In een tijd dat de verschillen tussen mensen juist zorgen voor een onoverbrugbare kloof. Dat mensen elkaar liever uit de weg gaan dan elkaar vragen stellen. Dan zou deze wereld een stuk verdraagzamer zijn.”

Foto: Juri Hiensch
(Bob van Heur links; Johan Gijsen rechts)