De magie van de Information Experience

De magie van de Information Experience

24-09-2024 (11:12) - Opinie

Wist je dat je dagelijks zo'n 74GB aan informatie verwerkt? Dat is alsof je 16 films per dag kijkt of een hele HBO-studie aan boeken leest. Klinkt intens, toch? Maar het mooie is: je merkt er vrijwel niets van. Onze hersenen zijn meesterlijke filters die bepalen wat belangrijk is en wat niet. Maar hoe kan je in een wereld vol data als merk opvallen én betekenis creëren? Dat is waar Saskia Braakman, als UX designer bij Kaliber, Information Experience voor inzet: niet alleen informatie overbrengen, maar zorgen dat het juist opvalt en blijft hangen.

Information Experience gaat verder dan het simpelweg opnemen van feiten of cijfers. Het onderzoekt hoe we informatie ervaren op een dieper niveau. Dit relatief nieuwe veld kent vier dimensies die ons helpen om te begrijpen hoe informatie niet alleen wordt waargenomen, maar ook wordt beleefd:

1. Intrinsieke dimensie – De tastbare feiten: Wat je direct kunt waarnemen met je zintuigen, zonder interpretatie. Het rijbewijs is bijvoorbeeld van plastic, heeft een bepaalde grootte en bevat inkt en een chip.

2. Extrinsieke dimensie – Sociale context en de betekenis ervan: Deze dimensie gaat verder dan de fysieke eigenschappen. Wat betekent dat stukje plastic? Het rijbewijs geeft je de toestemming om bepaalde voertuigen te besturen—een sociale afspraak die we allemaal begrijpen.

3. Abtrinsieke dimensie – Emoties en gevoelens: Hoe voel je je als je naar je rijbewijs kijkt? Je huidige gemoedstoestand kan invloed hebben op hoe je informatie verwerkt en ervaart. Misschien heb je zo een belangrijke afspraak waar je vol focus aan denkt en dus minder bij autorijden. Of heb je heel slecht geslapen en komt daardoor niet alles binnen.

4. Adtrinsieke dimensie – Herinneringen en eerdere ervaringen: Deze dimensie is diep persoonlijk. Misschien herinner je je die zenuwen tijdens je eerste rijles of het moment dat je eindelijk je rijbewijs in handen had.

Waarom deze dimensies belangrijk zijn

Door deze vier dimensies inzichtelijk te maken, krijg je een compleet beeld van hoe informatie beleefd wordt. Dat kan tot verrassende inzichten leiden. Een voorbeeld: Mastercard introduceerde betaalpassen met voelbare uitsparingen om mensen met een visuele beperking te helpen onderscheid te maken tussen hun pasjes. Of gewoon als je op de tast zoekt naar de juiste betaalkaart. Een kleine aanpassing die een wereld van verschil maakt voor iedereen.

Hoe pas je dit toe?

Stel je voor dat je een presentatie moet geven. In plaats van je alleen te richten op de inhoud, vraag je je af hoe mensen de informatie zullen ervaren. Zijn ze moe of enthousiast? Hebben ze eerdere ervaringen met dit onderwerp die hun mening al gevormd hebben? Door rekening te houden met deze factoren, kun je je boodschap niet alleen helder overbrengen, maar echt laten resoneren.

In ons eigen werk voor het careerplatform van Rituals hebben we Information Experience ook toegepast door goed te kijken naar de reis van de sollicitant en de emoties die daarbij komen kijken. Bijvoorbeeld op het moment van sollicitatie, dat best spannend kan zijn. Daar spelen we op in.

De kracht van de beleving

In een tijdperk waar we constant worden overspoeld met data, gaat het niet langer om simpelweg ‘opvallen’. Het gaat om het creëren van een betekenisvolle ervaring. Information Experience helpt ons om dat te doen. Of je nu werkt aan een marketingcampagne, een productlancering of een simpele e-mail, als je de informatie zo aanbiedt dat het mensen raakt op verschillende niveaus, voeg je een laag magie toe die verder gaat dan woorden.

Door rekening te houden met de dimensies, kun je gewone informatie omtoveren tot een ervaring die blijft hangen. In een wereld vol data is het niet alleen de inhoud die telt, maar vooral hoe je die inhoud laat beleven. Dat is voor mij de échte magie van InfHeader afbeelding: drukke Nederlandse straat vol verkeersborden en omleidingen en reclames Door Saskia Braakman met A.I.ormation Experience.

Saskia Braakman (UX designer bij Kaliber)

 

 

 

 


(Header afbeelding: drukke Nederlandse straat vol verkeersborden en omleidingen en reclames door Saskia Braakman met AI)