Google Gemini vs. ChatGPT, wie wint de strijd?

Google Gemini vs. ChatGPT, wie wint de strijd?

06-05-2024 (09:27) - Opinie

Het gebruik van kunstmatige intelligentie wordt steeds populairder in het dagelijks leven en op de werkvloer. Google ontwikkelde Gemini om te kunnen concurreren met het veelgebruikte ChatGPT van OpenAI. In hoeverre variëren deze tools daadwerkelijk? Digital Newsgroup brengt de belangrijkste verschillen in kaart.

Google’s Gemini is kunstmatige intelligentie gebaseerd op een AI-model. Je kunt opdrachten versturen of praten met Gemini. Er is zowel een gratis als betaalde versie van de chatbot. Daarnaast is Gemini multimediaal: de tool kan zowel overweg met tekst, als met afbeeldingen, audio en video. Google’s tool is volop in ontwikkeling en komt regelmatig met nieuwe updates. Ook voor Nederlandse gebruikers is het binnenkort mogelijk om je eigen Gmail en Google Drive te doorzoeken met behulp van Gemini. Hierdoor wordt Google Gemini straks je virtuele persoonlijke assistent waardoor je veel tijd kan besparen.

ChatGPT

ChatGPT is ongetwijfeld de bekendste en bovenal de meest gebruikte chat AI-tool. Inmiddels heeft de tool van OpenAI al 180,5 miljoen actieve gebruikers. Bovendien wordt ChatGPT al ruim een jaar gebruikt en heeft OpenAI dus al veel tijd gehad om aan hun chatbot te sleutelen. Hierdoor komen er veel manieren bij om ChatGPT te gebruiken. Denk hierbij aan content genereren, woorden of teksten vertalen of informatie verzamelen.

Gemini vs. ChatGPT

ChatGPT wordt vaak ingezet bij het genereren van teksten, terwijl Gemini multimediaal is en ook vragen kan beantwoorden op een informatieve manier
Google voelt meer verantwoordelijkheid voor zijn gebruikers en is daarom terughoudend met nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van OpenAI
Binnenkort kan je je Google Drive en Gmail doorzoeken met behulp van Gemini
Kortom; op het moment wordt ChatGPT meer gebruikt dan Gemini. Wel belooft Gemini een waardige tegenstander voor ChatGPT te gaan worden. Zeker voor vaste gebruikers van Gmail en Google Drive zal Gemini binnenkort gelijkwaardig zijn aan ChatGPT.