30 investeringsfondsen geïnteresseerd in AFAS Young Business Award

18-07-2023 (10:37) - Awards

Grote nationale en internationale venture capital fondsen zijn geïnteresseerd in de winnaar van de AFAS Young Business Award. Meer dan dertig investeringsfondsen zegden al toe in gesprek te willen met zegevierende scale-up en de andere finalisten.

Speedinvest, Notion Capital, Slingshot, Rockstart, Creandum, Endeit. Dat is een greep uit de grote investeringsfondsen die hun medewerking toezegden aan de AFAS Young Business Award (YBA). De fondsen – samen goed voor twee miljard aan kapitaal om te investeren in startups en scale-ups - gaan graag in gesprek met de winnaar van de wedstrijd die in het najaar plaatsvindt om te zien of ze de startup of scale-up verder kunnen helpen.

Unieke kans

'Daarmee bieden we voor de winnaar een unieke kans. Met zo’n breed spectrum aan investeringsfondsen kom je niet zomaar aan tafel’’, vertelt AFAS Young Business Award founder Niels Palmers. Hij verwacht veel van de nieuwe constructie. 'Ook voor de andere 12 deelnemers die te zien zijn in het televisie programma. Want ook die matchen we al in een vroeg stadium met de investeerders.’ Dat is een andere opzet van de wedstrijd voor ondernemerstalent dan de afgelopen jaren. Toen stond er een investeringspot klaar voor de winnaar. 'Dat hebben we veranderd, omdat we denken dat dat zowel voor de deelnemers als voor de investeerders aantrekkelijker is. Kijk, zo’n investering moet voor beide partijen goed zijn. Je moet dus ook ‘nee’ kunnen zeggen. En hoe hoog de deelneming is, moet een gevolg zijn van onderhandelingen en intensieve gesprekken. Dat is wat we nu faciliteren.’

Goede band

Voor de invulling van de groep investeerders die daaraan meedoen, is Golden Egg Check verantwoordelijk. De YBA werkt al sinds 2020 samen met het bedrijf dat gespecialiseerd is in het samenbrengen van startups, scale-ups en investeerders. Thomas Mensink is startup-analist bij Golden Egg Check. 'We onderhouden een goede band met veel investeerders. Ik heb gevraagd wie mee wil doen en had in no time een indrukwekkende lijst. Allemaal venture capitalists die passen bij deze fase van startups en scale-ups. Vanuit ons co-investment fund kijken we overigens ook graag mee naar de deelnemers’ Voor driekwart gaat het om Nederlandse fondsen, maar ook grote buitenlandse partijen doen graag mee. Mensink: 'Dat heeft te maken met de reputatie die de YBA inmiddels heeft opgebouwd. En ook met het gevoel dat grote investeerders graag meer voet aan de grond willen krijgen in Nederland. Er ontstaan en schalen namelijk veel mooie startups en scale-ups hier.

Deal or no deal

De deelnemers van de AFAS Young Business Award melden zich nu aan. In september wordt daarvan een top twaalf samengesteld aan de hand van een screening, waarna de deelnemers direct kennis gaan maken met de investeerders. Palmers: 'Nieuw is dat wij de twaalf deelnemers voorafgaand kennis laten maken met de voor hun relevante investeerders en ook dat we twee investeerders uit de poel toevoegen aan de jury die de finalisten beoordeelt.’ Een ander nieuw element is dat het proces van de winnaars naar een ‘deal or no deal’ met één of meer van de investeerders wordt vastgelegd. En dat past precies in ons doel: meer impact maken. Bij de AFAS Young Business Award heb je de kans gekoppeld te worden met de beste investeerders en veel te leren.’