Boijmans Ahoy drive-thru genomineerd voor tentoonstellingsprijs

02-09-2021 (10:22) - Awards

Het Boijmans Ahoy drive-thru museum is genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs van 2021. Tot en met 3 oktober kan er gestemd worden op één van de tien genomineerde tentoonstellingen. De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing voor de beste tentoonstellingen van het culturele jaar. Het Boijmans Ahoy drive-thru museum is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Ahoy Rotterdam, die te zien was van 1 tot en met 23 augustus 2020.
 
De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 18 oktober 2021 in het Drents Museum in Assen en ontvangt een geldprijs van € 10.000,-, en alle stemmers maken kans op een culturele reis voor twee personen.
 

Tentoonstellingsprijs

Museumtijdschrift lanceerde in 2018 de Tentoonstellingsprijs ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum en is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. In aanmerking komen dit jaar tentoonstellingen die in de periode van augustus 2019 tot en met juli 2021 te zien waren in Nederlandse musea. De vakjury bestaat dit jaar uit oud-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer, tevens juryvoorzitter, directeur Vrije Academie Peter van Duinen en hoofdredacteur van Museumtijdschrift Marina de Vries.
 

Natuur vs. Cultuur

Drie weken lang, zeven dagen per week en tien uur per dag konden bezoekers in de maand augustus van 2020 met een elektrische auto door Ahoy rijden op zoek naar topstukken uit de museumcollectie. In de grote hal waren ruim vijftig werken -volledig corona-proof- te zien. De tentoonstelling 'Natuur vs. Cultuur' ontstond als reactie op de anderhalvemeter-samenleving en de coronapandemie. De wereld zoals de mens hem creëert staat onderdruk nu de natuur haar ruimte op eist. Zo nietig en klein als een virus is, zo duidelijk toont het de kwetsbaarheid en de grenzen van het menselijk bestaan. Deze tentoonstelling onderzocht dan ook de grens tussen het menselijke zijn en de krachten van de natuur. Dit alles gebaseerd op het idee van Ted Noten.