CodeSandbox winnaar bij All Stars-finale Young Business Awards

CodeSandbox winnaar bij All Stars-finale Young Business Awards

19-01-2023 (09:45) - Prijzen

In de All-Stars finale van de Young Business Award (YBA) is CodeSandbox geselecteerd als winnaar. En dit is niet de eerste keer dat CodeSandbox de YBA heeft gewonnen. CodeSandbox heeft volgens de jury de meest potentie over tien jaar een wereldpartij te zijn met de 'potentie van hypergrowth'.

De ongeveer vijf jaar jonge startup maakt op afstand werken aan softwarecode mogelijk. Ives van Hoorne, de Drentse techneut van CodeSandbox: "Ik had dit serieus niet verwacht. Ik vond alle finalisten heel erg goed, maar ook heel erg verschillend. Een ander had net zo goed kunnen winnen.’’

Hypergrowth-potentie

Anne-Wil Lucas, manager innoveren en internationaliseren van de NOM, heeft als juryvoorzitter deze keer een lastige taak, zegt ze. Want zij en de andere juryleden stellen vast dat een lineaire weegschaal en meetlat niet zullen werken met finalisten als Amberscript (transcriptie van gesproken tekst), Greener (mobiele groene batterijen), Chordify (zet muziek om in akkoorden) en CodeSandbox.

Impact, techniek, ambitie, wetenschap, geld, marketing en founders zijn bij alle partijen zó verschillend, dat de jury kiest voor die scale-up die over tien jaar de meeste potentie heeft om een wereldpartij te zijn. En dat is dus CodeSandbox. Lucas: "Al deze bedrijven zullen over tien jaar groter zijn, maar Ives van Hoorne en zijn compaan Bas Buursma hebben de potentie van hypergrowth en kunnen tot de wereldtop behoren.’’

14 miljoen euro

Ives van Hoorne: "Het is een mooi compliment, maar we moeten het nog wel waarmaken." Het duo van CodeSandbox is nog steeds erg jong. De drie andere All Stars zijn ouder en hebben meer ervaring. CodeSandbox was twee jaar geleden ook winnaar van de Young Business Award (YBA). Sindsdien is er veel veranderd, al is het nog steeds zo dat Ives de technische wildebras is. De chaos die hij achterlaat, wordt door Bas Buursma goed weggewerkt. Maar belangrijker: CodeSandbox kan sinds enige tijd heel grote projecten aan en is dus veel interessanter voor de topbedrijven van de wereld. 

Van Hoorne en Buursma hebben zo rond de 14 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald en gaan binnenkort weer op bezoek bij geldschieters. Hun eerste miljoen kregen ze via een videocall vanaf hun studentenkamer met het Amerikaanse Kleiner Perkins. Beerpong spelende studiegenoten maakten daarbij zoveel lawaai dat de Amerikaan hen amper kon verstaan. 

Andere genomineerden

Chordify presenteerde zich tien jaar geleden voor het eerste op het Eurosonic Noorderslag festival. Bij Chordify komt slechts 1 procent van de miljoenen gebruikers komt uit Nederland. De meeste afnemers zitten in de VS, Canada, Frankrijk en Duitsland. Bekenkamp: "En er is die ene uit Noord-Korea.’’

Greener heeft als eerste taak de CO2-emissie van dieselgeneratoren uit te bannen. Er worden mobiele groene batterijen aangeboden om de vervuilende generatoren uit te bannen. Dat gaat heel goed, meldt Anna van Nunen (ex-Innofest), al leek corona even spelbreker te worden. Daarvoor switchte Greener van festivals naar onder meer bouwplekken.

En dan is er als vierde Amberscript, dat gesproken tekst kan omzetten in geschreven tekst. Zeer gewild bij films en video’s. Het is een immense groeimarkt, waar Amerscript haar combinatie van kunstmatige en humane intelligentie graag inzet.

Constantijn lovend

De awards werden gepresenteerd door prins Constantijn en Lusanne Tehupuring (Founded In Groningen). Constantijn gruwt van pitchwedstrijden: "Pitchen is een circus geworden. Een ondernemer verdient beter dan dat. De YBA is een uitzondering, want de YBA helpt de ondernemer. Het is een briljant initiatief dat bijgedragen heeft aan de groei van Noord-Nederland.’’